Blogumun bağlı olduğu analiz programlarına sık sık girip blogumu ziyaret eden kullanıcıların hangi sorular neticesinde buraya geldiklerine bakarım. Son kontrolümü yaparken Tıp Fakültesi öğrencilerinin maaş konusunun birçok kez sorgulandığını gördüm.
Konuya açıklama getirmek amacıyla bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Tıp Fakültesi öğrencileri ve maaş konusunun detaylarına bakalım şimdi.
Daha önce yazdığım “Tıp Fakültesi çok masraflı mıdır?” adlı yazımda da görebileceğiniz üzere, okuduğumuz bölümün aslında oldukça masraflı bir bölüm olduğunu anlatmaya çalışmıştım.
Peki masraflı olarak niteleyebileceğimiz Tıp Fakültesinde, öğrencilere maaş veriliyor mu? Bu sorunun cevabı net bir şekilde “HAYIR” !
Yazımıza konu olan öğrencilik dönemindeki maaş olayı, akrabalarım ve çevremdeki diğer pek çok insan tarafından bana da soruldu. Konunun kaynağı neresi bilmiyorum. Genel olarak toplumumuzda yerleşmiş kulaktan dolma bir bilgi var ama ne yazık ki aslı yok bu bilginin.
Aslında bu kulaktan dolma bilgiye sebep olan durum şu: Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencilerine (İntern Doktor) asgari ücretin 3′ de 1’i tutarında bir ödeme yapılır. |
Bilmeyenler için tekrar söyleyeyim. Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencilerine İntern Doktor denir. Bu konuda yazdığım “Nedir bu İntern Doktor?” adlı yazıyı buradan okuyarak İnternler hakkında daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
İntern Doktorlar artık bir öğrenci değildirler, daha doğrusu öğrenci olarak kabul edilmezler. İntern Doktorlarımız, Tıp Fakültesinin son yılını, 12 ay boyunca hastanede çalışarak ve nöbet tutarak geçirirler. Hastanede çalışan herhangi bir Doktor kadar çalışırlar, hatta bazı bölümlerde o bölümlerin asistanlarından bile fazla nöbet tutarlar.
İnternlerin, Doktorlar gibi çalıştıklarını düşünmeyin hemen. Onların bir görev tanımı olmadığı için her işi yapmaları beklenir. Yeri geldiğinde Doktor, hemşire, sekreter, posta, hasta bakıcı, temizlik görevlisi olurlar. Herkesin her şeyi yapmayı beklediği son sınıf öğrencileridir onlar.
İşte bu maaş mevzusuna konu olan Tıp Fakültesi öğrencileri bunlardır. Bunlardan biri de şu anda sizlere bu yazıyı yazarken İnterliğinin 7.ayında olan benim. (Güzel bir güncelleme: Artık bir Doktorum)
İntern Doktorlar (6.Sınıf Öğrencileri) Ne Kadar Maaş Alıyor?
Okuduğum fakültede İntern Doktora verilen para miktarı şuydu: 443,38 TL. Asgari ücretin 3’de biri. İşte verilen bu 443,38 TL birçok kişi tarafından maaş olarak algılanıyor. Verilen ücret yıllar içinde değişiklik gösterebilmektedir. Daha detaylı bilgi için şu yazıma bakabilirsiniz; İntern Doktorlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
İnternlik konusunda bu yazıda dert yanmayacağım tabii ki. Ancak bazı şeyleri anlamanız için sizlere nasıl çalıştığımızı anlatmalıyım.
Ortalama olarak bir ay içinde 22 hafta içi günü 08:00 – 17:00 arasında çalışıyorum. Yine ortalama olarak bir ayda 7-8 nöbet tutuyorum. Nöbetli bir dönemimde 36 saat boyunca hastanede kalıyorum. Ve bunun sonucunda “siz susun, para alıyorsunuz siz” diye verilen 443,38 TL herkesçe konuşuluyor. |
Bir İntern Doktor hastanede çalışan en alt tabakadır. Bu tabakanın daha altı kanalizasyon hattı falan işte. Bir yıl boyunca örselene örselene çalıştığınız bu dönemde böyle bir ücret veriliyor anlayacağınız.
İyice ağlama duvarına döndürdüm burayı. Ama birilerinin bunları yazması gerekiyor sonuçta. “En büyük Tıp ve Doktorluk blogu” olarak ben yazmış oldum. Şimdi genel hatlarıyla konuyu toparlayayım.
Tıp Fakültesi öğrencileri maaş almaz. Sadece Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri olan İntern Doktorlara asgari ücretin 3’de 1’i tutarında bir ödeme yapılır. Buna maaş denmeyeceği aşikar, olsa olsa cep harçlığı denir.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
6.sınıf öğrencilerine asgari ücretin tamamı 4 ve 5.sınıflara ise asgari ücretin 3te1i kadar ödeme yapılacak şeklinde torba yasa maddesi var diyorlar bi bilginiz var mı bu konuda
Tıp Fakültesine başladığım günden beridir bu tarz söylemler duyuyorum ancak olabilirliğine pek inanmıyorum. Belki yıllar sonra İntern Hekimlere asgari ücret verilebilir diye düşünüyorum ancak bu sadece bir düşünce sonuçta. Şimdilik sadece İntern Hekimlere asgari ücretin 3'de biri tutarında ödeme yapılıyor.
1 yıldır şu tıp fakültesi denen seyden emin olamadım. Yanlış bir karar mı verdim diye sorguluyorum.
Tıp Fakültesinin ilk iki yılında çok zorlanmıştım. Hatta sınıfta kalmanın eşiğinden döndüm bu iki yılda. Ancak ertesi yıl ile beraber birçok şey değişti. Ders çalışma tarzım, çalışma sürelerim değişti. Zamanla kolaylaşmaya başladı.
Stajyer Hekimliğim oldukça iyi geçti ve şu anda iyi bir ortalama ile mezun olmuş bir Doktorum.
Bazı durumlar zamanla değişiyor ve normalleşiyor. Çabalamaya devam etmelisiniz.
Merhaba, ben tıp fakültesi hakkında araştırma yapıyorum. Olmam gereken meslek hakkında çok kararsızım. lise 2. sınıf öğrencisiyim sizce ne yapmalıyım?
Blogumda Tıp Fakültesi hakkında 200’den fazla yazı bulunmaktadır. Sizlere okumanızı tavsiye edeceğim iki yazı serisi var.
1. Tıp Fakültesi Hakkında Soru ve Cevaplar
2. Tıp Fakültesi Kazanmak
Bu iki yazı serisindeki tüm yazıları okumanızı tavsiye ederim. Bu sayede Tıp Fakültesi hakkında bütün detayları öğrenmiş olacak ve ne yapmanız gerektiğine karar vermiş olacaksınız.
Tusu kazanan ogrenciler ne kadar maas aliyor ? Tusu kazanamayan ogrenciler ne yapiyor meslekleri oluyor mu yoksa sadece bu sinavi mi kazanmak gerek
Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanan öğrenciler üniversitelerin veya eğitim araştırma hastanelerin kadrolarına yerleşiyor. Uzmanlık süreleri boyunca asistan doktor olarak çalışıyorlar. Bu süre zarfında, çalıştıkları kurumun iç işleyişine bağlı olarak maaş alıyorlar. Ortalama olarak bir Pratisyen Hekim maaşı alıyorlar.
TUS’u kazanamayan kişiler mevcut işlerine devam ediyorlar. Pratisyen Hekim olarak birçok kadroda görev yapabiliyorlar.
Merhaba,ben yabancı bir ülkede yaşıyorum, ve türkiyenin aydın üniversitesinde tıp kazandım, ama daha gitmedim, yer rezerve ettim ,sizce bu universitede tıp yada diş hekimliği okumak bi risk mi?
Tıp ve diş hekimliğini seçmek de çok kararsızım.
Bloğunuz da yakyaklaşık tam bilgileri tıp ile ilgili konuları okudum, ben yabancı ulkeden geleceğim için alışma sürecim zor gececek biliyorum, ben bi gunde 8, 9 saat cok rahat ders çalışabiliyorum, bu durumda başarılı olma yüzdem ne kadar sizce?
Ve bu konu ile ilgili çok kararsızım, sizce tıp mi seçeyim yoksa diş hekimliği mi? Sizin fikirlerini benim icin önemli cünkü gerçekten çok mantıklı bilgiler veriyorsunuz.
Teşekkürler
Bölüm seçme konusu tamamen bireysel bir süreçtir. Tıp ile Diş Hekimliği birbirine yakın gibi duruyor olsa da, eğitiminden meslek hayatına kadar birbirinden ayrıdır. Bu noktada karar vermeniz gerekiyor, hangi mesleği icra etmek istiyorsunuz?
Her iki bölümde de çok çalışmanız gerekecek. Her iki bölüm de zorlu.