Yeni Tıp Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler | 6 HARİKA TAVSİYE

Tıp Fakülteleri kontenjanları son yıllarda fazlaca arttı. 2019 yılında 15.050 öğrenci Tıp eğitimine başladı. Tıp Fakültesine başlayan yeni öğrencilerden birçok tavsiye isteği içeren mail alıyorum.

Bu maillere daha kapsamlı bir yanıt verebilmek için “Yeni Tıp Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler” adında oldukça kapsamlı bir yazı hazırladım. Bu yazı içeriğinde yer alan her bir öneriye önem vermeli ve mümkün olduğunca uygulamalısınız.

Yeni Tıp Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler | 6 HARİKA TAVSİYE

Yeni Tıp Fakültesi Öğrencilerine Tavsiyeler

Dönem 1 öğrencilerine tavsiyeler veya Tıp Fakültesi 1.sınıf öğrencilerine tavsiyeler şeklinde de ifade edebilirim bu yazının içeriğini. Aşağıdaki öneriler uzun zaman içerisinde elde ettiğim deneyimlerin bir sonucudur.

 1.   Burada Herkes Tıp Okuyor 

Tıp Fakültesi öğrencilerinde eğreti duran bazı davranışlar var. Bu davranışlardan bazılarını fakülte içerisinde iken yapmak daha da eğreti duruyor. Ne demek mi istiyorum?

Birçoğunuz Tıp Fakültesine gelirken; kendi sınıfının, okulunun, ilçesinin, ilinin, hatta ülkenin sınavlarda en başarılı öğrencilerinden biri olarak geliyor. Bu durum ister istemez farklı bir özgüven oluşturuyor.

Tıp Fakültesine geldiğinizde, aslında o kadar başarılı olmadığınızı, sizin gibi bir sürü öğrencinin olduğunu fark edeceksiniz. Burası önemli bir nokta. Çünkü hepiniz birer birey olarak önemlisiniz. Çevrenizde sizin gibi birçok arkadaşınız olacak.

Buradaki ana tavsiyem şu, Tıp kazandım ve okumaya başladım havasına çok gerek yok. Buradaki herkes Tıp okuyor. Büyük fakültelerden birinde okuyorsanız şunu göreceksiniz; burada neredeyse 2000 kişi Tıp okuyor.

 2.   Yeni Ortama Alışma Süreci 

Artık 20 kişilik değil, bazıları 300 – 400 kişilik olan sınıflarda okuyacaksınız. Geçmişte çok gözde bir öğrenci olabilirsiniz, Tıp Fakültesinde iken her bir bireyin eşitlendiğini farkedeceksiniz.

Yepyeni insanlarla tanışacaksınız. Ülkenin en ücra köşelerinden kopup gelen insanlar olacak bazıları. Tıp Fakülteleri tam bir Türkiye mozaiğidir. Bu imkanı değerlendirin, herkese karşı açık ve önyargısız olun.

Tıp Fakültelerinde fazlaca yabancı öğrenci bulunur. Tüm bölümler arasında en fazla yabancı öğrenci kabul eden bölüm Tıp Fakültesidir.

Fakülteden fakülteye değişmekle beraber, yaklaşık olarak 10-20 kadar yabancı öğrenci olacak sınıfınızda. Çekik gözlüsünden tutun da çikolata renklisine kadar.

İnsanlara karşı açık olmalısınız. Farklı milletlerden insanlarla iletişime geçmenin ve arkadaşlık kurmanın çok güzel bir deneyim olduğunu öğrenmelisiniz. Mümkün olduğunca önyargısız olun ve iletişiminizi kuvvetlendirin.

 3.   İlk Günlere Aldanmayın 

İlk günler lise 5 gibi olacak. Sanki üniversiteye değil de lisenin devamını okumaya gelmişsiniz gibi bir hissiyatınız olabilir.

Tıp Fakültelerinde dersler bir anda başlamaz. Size bir geçiş süreci tanımak için hafiften alır. Bu nedenle ilk günlerin yayvan havasına ve kolaylığına aldanmayın.

Asıl derslerin başlamasıyla Tıp okuduğunuzun farkına varacaksınız. Sonrasında zaten iş sarpa sarıyor.

 4.   Bir şeyleri yapmak için acele etmeyin

Tıp Fakültesi eğitimine başladığınızda kıtlıktan çıkmış gibi bütün kulüplere saldırmayın. Bütün etkinliklere katılmaya çalışmayın. Sizin yolunuz uzun, 6 yılda çok şey yapacaksınız.

Sakin olmanızda fayda var. Her gördüğünüz şeyin iyi olmadığını, cafcaflı sözlerin çoğunun bir işe yaramadığını zamanla anlayacaksınız.

Ben Tıp okuyorum, Tıpçının ders dışında hayatı olmaz” durumuna da gelmeyin. Okul zor olsa da her şeye vakit bulabilecek kadar uzun bir zamanınız olacak.

Aslında bu noktada ifade etmem gereken çok şey var ama bazılarını sizlerin zaman içerisinde deneyimlemesi gerekiyor. Acele etmeyin, çok zamanınız olacak.

 5.   Hevesinizi Kırdırmayın 

Tıp çevresinde heves kıran fazlaca insan var. Bunlardan bazıları koca koca profesörler hem de. Emekleriniz sonucunda elde ettiğiniz şeyi küçümseyebilirler.

Tıp okumak ve sonucunda Doktor olmak düşündüğünüzden bile güzel bir şey. Bunu yıllar içerisinde anlayabileceksiniz.

Mesleki deformasyona uğramış ve ilgisi bitmiş insanların sizlerin hevesini kırmasına izin vermeyin. Hekimlik zor bir iş, bunu herkes biliyor. Sadece bazı insanlar bu işin ne kadar keyifli ve tatmin edici olduğunu anlıyor.

Hevesiniz kırılırsa Doktor Bun’a iletişim kutusu üzerinden bir mail atmanız yeterli. Her daim yanınızda olacak bir meslektaşınız olacağım.

 6.   Sevin 

Bu maddeyi görünce aklınızda ne canlandı acaba? O kadar geniş bir söz ki. Sevin.

Fakültenizi, derslerinizi, arkadaşlarınızı, zorluğu, uykusuzluğu ve derdi. Tercih ettiğiniz bu yolu sevmek zorundasınız. Severseniz, keyif alırsınız. Severseniz, işiniz kolaylaşır.

Bu tercihi siz verdiniz. Tercihinizin arkasında dimdik durun. Hangi zorluğu yaşayacak olursanız olun, tercihinizin farkında ve arkasında olun.

Çok yorulacaksınız bazen. Neden geldiğinizi sorgulayacaksınız. Belki bırakma raddesine geleceksiniz. Bu fakülteye gelirken bir sevgi tohumu ekerseniz ve daha sonrasında da bunu sularsanız, ne kadar daralacak olsanız da kökleriniz sizi koruyacaktır.


Bu yazıyı çok uzun uzadıya yazmak istemiyorum. Bazı şeyler deneyimlenmelidir. Önceden bilmek keyfini kaçırır. Zor ve kötü olayların bile gelecekte anısı güzel oluyor.

Tıp Fakültesinin ilk yılı hakkında bilgi almak isterseniz “Tıp Fakültesinde Sınıflar – 1.SINIF” adlı yazımı okumalısınız. Dersleriniz ve dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında pek çok bilgiyi o yazıda bulabileceksiniz.

Doktor Bun’a ara ara geri gelin. Burada pek çok sorunun ve sorunun yanıtını bulabilecekseniz. Bulamadığınız noktada bir mail uzaklığında olacağım. İletişim kutusu üzerinden bir mail atmanız yeterli olacak.

Tıp Fakültesinde okumak çok keyiflidir, sadece bazı öğrenciler bu keyfi tadabiliyor. Önyargısız olun, korkmayın, deneyimleyin, dert ve sıkıntılardan kaçmayın, zorluklara göğüs gerin.

Tüm bunların sonucunda, hem başarılı bir öğrenci olacaksınız hem de eğitiminizden keyif alacaksınız.

Doktor Bun yeni meslektaşlarına başarılar diliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir