Tıp Fakültesinde Ne Zaman Staj Yapılır?

Tıp Fakültesi hakkında internette yer alan eksik ve yanlış bilgileri düzeltmek amacıyla yazdığım yazılara devam ediyorum. Kısa süre önce yazdığım “Tıp Fakültesi Eğitimi Kaç Yıldır?” adlı yazım kısa sürede arama motorlarında üst sıralara yerleşti ve birçok kişinin daha doğru bilgiye ulaşmasına neden oldu. Bu yazıda da birçok kişinin sorguladığı Tıp Fakültesinde ne zaman stajların yapıldığını açıklamaya çalışacağım.

Tıp Fakültesinde Ne Zaman Staj Yapılır? - Doktor Bun

Tıp Fakültesi 6 yıllık bir eğitim süreci ile tamamlanır. Bu süreç özünde 3 büyük parçaya ayrılabilir. Temel eğitim dönemi, stajyerlik dönemi ve internlik dönemi
Temel eğitim dönemi Tıp Fakültesinin ilk 3 yılını kapsar. Bu 3 yıllık temel eğitim döneminde genel hatlarıyla tüm derslerin teorik bilgileri verilir, az da olsa pratik ve laboratuvar eğitimler yapılır. Bu yıllar hakkında daha detaylı bilgi almak için “Tıp Fakültesinde Sınıflar” yazı serisini okuyabilirsiniz. 
Stajyerlik dönemini aşağıda uzunca açıklamaya çalışacağım. İnternlik dönemi ise Tıp Fakültesi eğitiminin son yılıdır. Temel ve staj eğitimleri tamamlandıktan sonra bir yıl boyunca ön hekimliğin yapıldığı dönemdir. İnternlik hakkında daha fazla bilgi almak için “İntern Doktor Nedir?” yazımı okuyabilirsiniz.

Şimdi stajyerlik dönemini açıklamaya çalışacağım. 

Tıp Fakültesinde stajlar 4. ve 5.sınıfta yapılır. Tamı tamına 2 yıl boyunca staj yapılır. Aslında düşününce bu o kadar da uzun bir süre değil. Bir hastanede yer alan tüm bölümleri düşünün. Dahiliyeden Pediatriye, Kadın Doğumdan Genel Cerrahiye, Anesteziden Ortopediye vs. 

Tıp alanında halihazırda 43 tane uzmanlık dalı ve bunlara bağlı 46 tane yan dal var.  Bu iki yıllık stajyerlik süresince tüm bu dalların hastalıkları, tanıları ve tedavileri hakkında fikir sahibi olmanız amaçlanıyor. Tabii ki çok detaylı bilim dalları var ve onlar hakkında isteseniz de pek bilginiz olamayacak. Ama bir Pratisyen Doktor’un genel hatlarıyla bilmesi gereken bilgileri 4. ve 5.sınıftaki stajlarınız sırasında alıyorsunuz.

Okuduğum Tıp Fakültesinde 4.ve 5.sınıfta verilen staj eğitimleri sırasında tam 26 staj vardı. Bu 26 stajın muhtemelen yan dal sayısı 30’un üzerindedir. Uzaktan bakınca fark edileceği üzere stajyerlik eğitimi hem çok yoğun hem de fazlaca bilgi içeriyor. Bu yüzden oldukça zor sınıflardır 4.ve 5.sınıf.

Bu iki yılda alınan stajların eğitimlerinin süresi arasında farklar bulunmaktadır. Süresi en uzun stajlar Dahiliye ve Pediatridir. Bu stajlardan sonra en uzun süreye sahip diğer stajlar Genel Cerrahi ve Kadın Doğumdur. Uzun süreli olarak bilinen bu dört staj Tıp Fakültesinde “büyük stajlar” olarak bilinir ve eğitim süreleri 6 ile 10 hafta arasında değişmektedir.

Bu büyük stajlar haricinde kalan 20’den fazla diğer staj ise “küçük stajlar” olarak bilinir ve eğitim süreleri 1 ile 3 hafta arasında değişmektedir. 

Bu yazıyı daha fazla uzatmayacağım. Konunun özeti olarak; Tıp Fakültesinde stajlar 4.ve 5.sınıfta yapılır. Bu sınıflarda irili ufaklı 30’a yakın stajın eğitimi alınır ve pratiği yapılır. Tüm stajlar hakkında detaylı bilgiler vereceğim “Tıp Fakültesinde Stajlar” adlı yazı serimde aradığınız tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Ayrıca 4.  ve 5.sınıf hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için daha önce yazdığım şu yazılara da göz atabilirsiniz.

Tıp Fakültesinin En Zor Yılı – 4.Sınıf 
 4. Sınıfa Başlarken Yaşananlar
 5. Sınıfa Başlarken Yaşananlar

Sağlıkla dolu günler dilerim. 

Doktor Bun | 12.02.2017 – Pazartesi
Doktor Bun’u sosyal medyada da takip edin ; 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir