Diş Hekimi Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekiyor?

Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hekimi olmak ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabileceğiniz Doktor Bun‘da önemli bir yazı ile karşınızdayım. Mail gönderen pek çok öğrenci “Diş Hekimi olmak için kaç yıl okumak gerekir” veya “Diş Hekimi olmam için ne yapmam lazım” şeklinde sorular sordular.

Diş Hekimi olmak için kaç yıl okumak gerektiğini ve sizleri nasıl bir sürecin beklediğini bu yazı ile detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Hadi başlayalım.

Diş Hekimi olmak için kaç yıl okumak gerekir, diş hekimi olmak için gereken eğitim, diş hekimi kaç yıl okur

Ülkemizde üniversiteden önce zorunlu olarak okunulması gereken 12 yıllık bir eğitim vardır. Bu eğitimin 8 yılı ilköğretim iken, 4 yılı lise dönemini içermektedir.

Diş Hekimi olmak isteyen tüm öğrenciler 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlamalıdır. Daha sonra üniversiteye giriş sınavlarına girerek gerekli puan ve sıralama elde edilmelidir.

Diş Hekimliği Fakültesi için ilk kaç bine girmek gerekiyor? adlı yazımı okuyarak gerekli sıralamalar ve puanlar hakkında fikir edinebilirsiniz.

Gerekli puan ve sıralamayı sağladıktan sonra üniversite tercihleri esnasında bir Diş Hekimliği Fakültesini tercih edebilirsiniz.

Bu noktada bilmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Diş Hekimi olmanın tek yolu Diş Hekimliği Fakültesini kazanmak ve üniversite eğitimini tamamlamak ile mümkündür.
  • Herhangi bir fakülteden Diş Hekimliği Fakültesine geçiş bulunmamaktadır.
  • Diş Hekimi olmanın tek ve en büyük şartı; Diş Hekimliği Fakültesini kazanmak ve bu bölümün eğitimini tamamlamaktır.

Diş Hekimi Olmak İçin | Diş Hekimliği Fakültesini Kazandıktan Sonra

12 yıllık zorunlu eğitiminizi tamamladıktan sonra üniversite sınavlarına girerek yeterli sıralamayı elde etmeli ve bir Diş Hekimliği Fakültesini tercih etmelisiniz.

Diş Hekimliği Fakültesini kazandıktan sonra sizin uzun ve yorucu bir eğitim hayatı bekliyor olacak. Diş Hekimliği Fakültesinin 5 yıllık eğitimini tamamlamalısınız.

Diş Hekimliği Fakültesini kazanan hiçbir öğrenci 5 yıllık üniversite eğitimini ve stajlarını tamamlamadan bu bölümü bitiremez ve Diş Hekimi olamaz.  Diş Hekimli Fakültesi eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak için şu yazımı okuyabilirsiniz.

Diş Hekimliği Fakültesinin 5 yıllık eğitim süresini kısaltmanın bir yöntemi yoktur. Ancak çeşitli nedenlerle bu süre daha uzun olabilir. Diş Hekimliği eğitimini uzatma sebepleri şunlar olabilir:

  • Hazırlık eğitimi
  • Devamsızlık
  • Sınıf veya dönem uzatmak

Diş Hekimliği Fakültesi eğitiminin zor oluşu nedeniyle sınıfta kalma durumuyla karşılaşılabilir. Sağlık koşulları veya hazırlık eğitimi nedeniyle de bu süre daha fazla uzayabilir.

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimini tamamladıktan sonra Diş Hekimi olmanızın önünde herhangi bir engel kalmamış oluyor. Artık bir Diş Hekimi (Dt.) olmuş oldunuz.

Yazımızın ana sorusu olan “Diş Hekimi olmak için kaç yıl okumak gerekir” sorusunun yanıtı şudur; en az 17 yıllık bir eğitim gerekir. 12 yılı zorunlu eğitim, 5 yılı Diş Hekimliği eğitimidir.

Diş Hekimliği alanında uzmanlık yapılabilmektedir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında başarılı olan adaylar Diş Hekimliğinin 8 anabilim dalından birinde uzmanlık yapabilir.

Diş Hekimliğinde uzmanlık hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Diş Hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim süreleri adlı yazımı okuyabilirsiniz.


Doktor Bun, ülkemizdeki ilk ve en büyük Tıp blogudur. Tıp Fakültesi, Doktorluk ve Diş Hekimliği konusunda merak ettiğiniz tüm sorulara bu blogda yanıt bulabilirsiniz. Doktor Bun’u ara ara ziyaret etmeyi unutmayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir