Diş Hekimliğinde Uzmanlık Dalları ve Eğitim Süreleri | TAM LİSTE

Diş Hekimliği, insanların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen bilim dalıdır. Sadece ağız ve dişlerle ilgilenen bir bölüm olarak algılansa da, oldukça detaylı dallara ayrılmaktadır. Bu yazımda sizlere Diş Hekimliğinde bulunan uzmanlık dalları ve eğitim süreleri hakkında bilgi vereceğim.

Diş  Hekimliğinde uzmanlık dalları/alanları/bölümleri hakkında bilgilendirmeye geçmeden önce, Diş Hekimliğinde nasıl uzmanlık yapıldığı hakkında kısaca bilgi vermeliyim. Bu bölümü fazla uzatmadan yazımıza geçelim.

Diş Hekimliğinde uzmanlık dalları nelerdir? Diş hekimliği uzmanlık bölümleri/branşları ve eğitim süreleri

Diş Hekimliğinde Nasıl Uzman Olunur?

Diş Hekimi olabilmek için öncelikle üniversite sınavlarına girilmeli ve yeterli sıralama elde edilmelidir. Sonrasında ülkemizdeki bir Diş Hekimliği Fakültesi tercih edilmeli ve yerleşilmelidir.

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi 5 yıldır. Bu süre hazırlık sınıfı eğitimi veya dönem/yıl uzatma gibi nedenlerle daha uzun olabilir. Daha fazla bilgi için “Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi kaç yıldır?” adlı yazımı okuyabilirsiniz.

5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesi eğitimini tamamlayan tüm öğrenciler “Diş Hekimi” ünvanı alır. Diş Hekimi olmanın aşamaları kısaca:

  • Diş Hekimliği Fakültesini kazanmak
  • 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesini bitirmektir.

Bu aşamadan sonra Diş Hekimi olarak kamu veya özel sektörde çalışılabileceği gibi Diş Hekimliği alanında uzmanlaşılabilir.

Diş Hekimliği alanında uzman olabilmek için öncelikle Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) adı verilen sınava girilmelidir.

DUS’a giren Diş Hekimlerinin sadece bir bölümü yeterli başarıyı sergileyebilmekte ve uzmanlık yapmaya hak kazanabilmektedir.

DUS sonuçları sonrasında Diş Hekimliğindeki uzmanlık alanlarından biri tercih ediliyor ve 3 ila 4 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi yapılıyor. Uzmanlık eğitimini tamamlayan Diş Hekimleri uzman statüsü kazanmış oluyor.

Diş Hekimliğinde uzman olamanın aşamaları kısaca:

  • Diş Hekimliği Fakültesini kazanmak
  • 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesini bitirmek
  • DUS’a girerek yeterli başarıyı sergilemek
  • Bir uzmanlık bölümüne yerleşmek
  • Uzmanlık eğitimini tamamlamak

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Dalları ve Eğitim Süreleri

Yazımızın bu bölümünde ana konumuz olan Diş Hekimliğinde uzmanlık dalları/bölümleri/branşlarını ve bu bölümlerin eğitim sürelerini göreceğiz.

Diş Hekimliğinde uzmanlık dalları/alanları ve eğitim süreleri şu şekildedir:

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi4 yıl
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi3 yıl
Endodonti3 yıl
Ortodonti4 yıl
Pedodonti3 yıl
Periodontoloji3 yıl
Protetik Diş Tedavisi3 yıl
Restoratif Diş Tedavisi3 yıl

Yukarıdaki tabloda yer alan bölümler Diş Hekimliğinde bulunan uzmanlık dalları/branşlarıdır. Eğitim süreleri 3 ila 4 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı 2011 yılından beridir uygulanmaktadır. DUS yılda yalnızca 1 kez eylül ayında uygulanmaktadır.

DUS’da başarılı olan adaylar Diş Hekimliği Fakültelerinin ilgili anabilim dallarına yerleştirilmektedir ve uzmanlık eğitimini başlamaktadır.

Uzmanlık eğitimini tamamlayan ve uzmanlı tezini sunan Diş Hekimleri ilgili alanla uzmanlaşmış olarak kabul edilmektedir ve “Uzm.Dt” ünvanı almaktadır.

Diş Hekimliği ile ilgili sorularınıza yanıt bulmak ve daha fazla bilgi edinmek için blogumuzda yer alan Diş Hekimliği Fakültesi yazı kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir