Diş Hekimliği Fakültesi Eğitimi Kaç Yıl/Sene? KAPSAMLI YANIT

Diş Hekimliği Fakültesi, hakkında pek çok şehir efsanesinin olduğu bir fakültedir. Özellikle internet ortamında Diş Hekimliği hakkında birçok eksik ve yanlış bilgi yer almaktadır. Yanlış bilgiler arasında en çok göze çarpan ise “Diş Hekimliği Fakültesi kaç yıl” sorusuna verilen cevaba aittir.

Doktor Bun, internet ortamında Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi hakkında bilgi veren en kapsamlı kaynaktır. Bu yazıda sizlere “Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi kaç yıldır” sorusunun detaylı yanıtını vereceğim.

Diş Hekimliği kaç yıl? Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi kaç yıldır, kaç senedir? Diş Hekimliği okumak

Diş Hekimliği Fakültesi Eğitimi Kaç Yıl/Senedir?

Diş Hekimliği, Türkiye’deki en uzun eğitim süresine sahip bölümlerden biridir. Nispeten daha uzun olan eğitim süresi ve eğitiminin zorluğu ile bilinen bir fakültedir.

Diş Hekimliği hakkında bilgi almak isteyen insanların sorduğu bazı temel sorular vardır. Özellikle eğitim süresi konusunda sorulan bu sorulardan bazıları şunlardır:

  • Diş Hekimliği kaç yıl?
  • Diş Hekimliği okumak kaç yıl?
  • Diş Hekimliği kaç senedir?
  • Diş Hekimliği Fakültesi kaç yıl okunur?
  • Diş Hekimi olmak kaç yıl sürer?
  • Diş Hekimi olmak için kaç yıl okumak gerekir?

Bu soruların daha farklı birçok türevi bulunmaktadır. Yine de genel başlığımız “Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi kaç yıl?” sorusudur.

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi kaç yıldır sorusunun genel ve net cevabı; 5 YILDIR. Bazı fakültelerde zorunlu hazırlık sınıfı eğitimi olabilir ve bu süre 6 yıla çıkabilir.

Diş Hekimliği eğitimi öğrencileri zorlayacak türdendir. Bu fakülteden 5 yılda başarıyla mezun olmak bile büyük bir başarı olarak görülebilir.

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi 5 sene olsa da, eğitim süresini uzatabilecek 2 faktör vardır. Bunlar:

Hazırlık sınıfıBazı fakültelerde hazırlık sınıfı bulunmaktadır ve zorunlu İngilizce eğitimi verilir. Muafiyet sınavını geçemeyen öğrenciler 1 yıl boyunca İngilizce dil eğitimi almak zorundadırlar.
Dönem veya yıl uzatmakÜniversite döneminde pek çok faktör nedeniyle dönem veya yıl uzatan öğrenciler olabilmektedir. Ders başarısızlığı, devamsızlık veya sağlık problemleri nedeniyle öğrencilerin bir kısmı eğitimlerini uzatabilmektedir.

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi 5 yıl olsa da, hazırlık sınıfı eğitimi ve yıl uzatmak gibi nedenlerle bu süre daha uzun da olabilmektedir.

Diş Hekimliği eğitimi kaç yıl sorusuna cevap bulduktan sonra şimdi de eğitimin ana hatları ile ilgili kısa bilgiler verelim.

Diş Hekimliği Fakültesi Eğitimi

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi, ülkemizdeki tüm Diş Hekimliği Fakültelerinde 5 yıldır ve içerik açısından benzer özellikler taşımaktadır.

Diş Hekimliği Fakültelerinde verilen eğitim 3 farklı başlık altında incelenebilir:

 #  Diş Hekimliği Fakültesi Temel Eğitimi 

Diş Hekimliği Fakültesinin 1.sınıfında ve 2.sınıfında temel dersler görülmektedir. Bu derslerden bazıları şunlardır:

  • Anatomi
  • Fizyoloji
  • Histoloji
  • Farmakoloji
  • Temel Diş Hekimliği dersleri

Bu yıllarda daha çok teorik eğitimler ve bazı derslerin pratikleri görülmektedir. Diş Hekimliğinde kullanılan alet ve malzemeler bu yıllarda tanıtılır.

 #  Diş Hekimliği Fakültesi Preklinik Eğitimi 

Diş Hekimliği Fakültesinin 3.sınıfı preklinik olarak bilinir. Bu yılda Diş Hekimliği ile ilgili ana dersler ağırlıktadır ve stajyerlik yılının temel yapı taşını oluşturmaktadır.

Bu yılda öğrenciler kliniklere gidip gelmeye başlarlar. Başlarında sorumlu asistanları ve hocaları ile çeşitli dersler yaparlar. Bir miktar pratik kazanırlar.

 #  Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Eğitimi 

Diş Hekimliği Fakültesinde 8 ayrı anabilim dalı bulunmaktadır. Fakültenin 4. sınıfında ve 5.sınıfında bulunan Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, bu anabilim dallarının her birinde staj yaparlar.

Diş Hekimliği Fakültesinde bulunan anabilim dalları şunlardır:

  • Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi
  • Ağız, Diş, ve Çene Cerrahisi
  • Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
  • Endodonti
  • Oral İmplantoloji
  • Ortodonti
  • Periodontoloji
  • Protetik Diş Tedavisi
  • Restoratif Diş Tedavisi

Stajyer Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, bu anabilim dallarında belirlenen süreler kadar çalışırlar ve stajlarını tamamlarlar.

Stajlar bittikten sonra hem teorik hem de pratik açıdan sınava tabii tutulurlar ve hocaları tarafından geçme notları belirlenir.


Bu yazıda “Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi kaç yıl” sorusuna kapsamlı bir yanıt verdiğimi düşünüyorum. Diş Hekimliği hakkında daha fazla bilgi almak için blogumda yer alan Diş Hekimliği Fakültesi yazı kategorisi‘ni ziyaret edebilirsiniz.

Diş Hekimliği hakkında sormak istediğiniz soruları yazımızın hemen alt bölümünde bulunan yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.

Neredeyse her gün bir yazının yayınlandığı “Türkiye’nin en büyük Tıp/Diş Hekimliği Fakültesi blogu“na ara ara uğramayı unutmayınız. Tekrardan görüşmek üzere.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir