Bakın hemen şuradaki yazımda 5.sınıfa başlarken yaşananları kayda almıştım. Daha üzerinde 10 ay geçmiş ve ben şimdi İnternlik için bu yazıyı yazmaya çalışıyorum. Muhtemelen gelecek yıl bu dönemde sizlere mezuniyet ve sonrası ile alakalı yazılar yazacağım. Şu yazıyı yazmaya başladığım anda İnternliğimin 3. gününü geride bıraktım ve ancak şu anda kendimi biraz iyi hissediyorum. O zaman hadi size İnternlik öncesi olanları anlatayım.
Tıp Fakültesine giren bir öğrencinin en az 6 yıllık bir serüveni olur ve bu serüven içinde kendimce kabul ettiğim 4 macerası olur. Birinci macera, Tıp Fakültesine başlamış yeni bir tıbbiyelinin macerasıdır. Bu macera 2 yıl kadar sürer çünkü 1. ve 2.sınıf birbirinin devamı gibidir. Tıbbın temeli olacak temel bilgileri öğrenir bu yıllarda.
Daha sonra ikinci maceraya adım atar. 3.sınıf ile teorik eğitimin klinik tarafını öğrenmeye başlar. İlk iki yıl boyunca öğrendiği bilgileri artık teorik olarak da olsa hastalıklar ile birleştirir bu yılda.
Daha sonra 4.sınıf ile beraber üçüncü macerası başlar ve bu maceramız da iki yıl sürer. Tıbbiyelimiz artık bir Stajyer Doktor‘dur. Teorik eğitimini aldığı hastaları ve hastalıkları artık kanlı canlı olarak karşısında görebilme şansına ulaşır. Kimi zaman muayene eder, kimi zaman ameliyathaneye gider. Bir sürü sınava girer, hocaların karşısında sözlü sınavında iken terler. Bu macera da 5.sınıfın sonu ile beraber biter.
Artık son aşamaya gelir Tıbbiyelimiz, dördüncü macera. Tıp Fakültesi yaşamında sürekli olarak duyduğu ama tam olarak ne olduğunu bilmediği İnternliği başlar. Her ne kadar 6.sınıf öğrencisi olsa da, o artık öğrenci olarak kabul edilmez. Yeri gelir kan alır, yeri gelir hasta bakar, yeri gelir kalbi duran hastayı hayata döndüren olur. Bir insandan beklenemeyecek şeylerin hepsi ondan bu yıl içinde beklenir. Hani şu dizilerde her hastaneye gidişte orada olan ve her şeyle ilgilen Doktor var ya, aslında o bir Doktor değil, o bir İntern Doktor. 😃
Ve sonunda bu macera da biter. Tabi serüvenin dördüncü macerasında olduğumdan dolayı bu maceranın bitişinde artık bitip bitmediğini konuşacağız.
Peki İnternlik başlarken neler yaşanır? Artık Stj.Dr yazan yakan kartınız değişmiştir. Üzerinde İntern.Dr Doktor Bun yazar mesela. Yaz tatili yoktur bu yıl. 5.sınıfın bitiminde hemen bütünlemeler yapılır (umarım kalmazsınız çünkü sadece 20 günlük olan bu ara ders çalışmak ile geçer) ve her fakültede olmamakla birlikte çoğunlukla 1 Temmuz itibariyle İntern olursunuz. Tam bir yıl sürecek bir dönemdir bu. Yani ertesi senenin 30 Haziranında bitecek.
Artık giyeceğiniz giysiler bile değişir. Scrubs denilen, hastanede çalışan personellerin üstünde gördüğünüz giysiler artık sizin parçanız olmaya başlar. Hemen aşağıda gördüğünüz fotoğrafta benim scrubslarım yer alıyor. Genel olarak kullanılan renkler mavi,siyah, bordo, yeşil, mor ve pembedir.
Kayda geçmesi açısından fiyatlarını da belirteyim; eğer toplu alımlar yaparsanız ya da büyük medikaller ile anlaşabilirseniz 35 TL’den başlayan fiyatlar ile bulabilirsiniz ki bu çok zordur. Ortalama bir takım scrubs fiyatı 50 TL‘dir. Üst sınır olarak 75 TL’lik scrubs görmüşlüğüm de var ama bunlardan en az 2 tane alacağınız için fiyatta abartmamak lazım.
Beni uzunca bir süre götürecek 5 takım scrubsım var. Aslında 3 takım aldım ama bavulumda iki takım scrubs daha varmış. Sağ ve sol başlardaki scrubslar 3.sınıftan kalma. Aynı renk gibi görüldüklerine bakmayın, birinin rengi maviye diğerinin yeşile yakın aslında. Fotoğraftaki bulanıklıklar kir falan değil, marka isimlerinin yazdığı yerlerdi. Ben bunları meslek hayatında da giyerim artık. 😏
Artık Doktor olma yolunda ilerliyorsunuz ve bazen 36 saati bulan nöbetler tutacaksınız. 36 saat ayağınızda kaldığında sizi rahatsız etmeyecek bir ayakkabı var mıdır bilmiyorum? İşte tıbbın buna çözümü; crocs. Aslında farklı isimleri de var ama Türkiye’de bu marka adı ile yaygın bir şekilde yer alıyor sağlıkçıların giydikleri terlikler.
Şu 3 günlük İnternliğim esnasında bir günde nöbetimin oluşu ile birlikte yaklaşık olarak 50 saat ayağımda kaldı croscsum ve ayaklarım inanılmaz derecede rahattı. Nöbet çıkışı her tarafım özellikle bacaklarım ağrıdan kıvranırken ayaklarım ve ayak tabanım bu bedenin parçası değillermiş gibi iyi durumdaydı.
Bir zahmet öyle olsunlar, bir çift terliğe 130 TL verdim ben. Yine kayda geçmesi açısından, crocs fiyatları en az 120 TL‘ydi. Üst sınır baya yüksek. Ayrıca başka firmaların da bu tarz ürünleri var ve onların da aynı şekilde rahat ve iyi olduklarını söyleyebilirim.
Crocs ve scrubs almak zorunlu değil tabii ki. Ama 36 saati aşan nöbetli mesainiz esnasında, tüm bu süre içinde kot pantolon – gömlek, üstüne önlük ve ayakta da ayakkabı ile durduğunuzda haşat olacağınız bariz bir gerçek. Rahat olmak önemli ve bunlar bunun için var. Medikal şirketler ile anlaşsam bu kadar iyi reklam yapamam herhalde. 😃
Yoruldum. Yarın sabah 8’de Pediatri İntaniye Servisi beni bekler. Akşamına Pediatri Nefroloji servisinde nöbetim var ve bu yüzden uyumam lazım artık. Bu yazının ikincisinde size İnternlik yapılan bölümlerden, çekilen kuralardan, tutulan nöbetlerden bahsedeceğim. Diğer yazıda görüşmek üzere.
Bir cevap yazın