Tıp bilimi devasa alanlardan biridir. Ülkemizde Tıp bölümü birçok dala ve yandala ayrılmaktadır. Halihazırda 40’dan fazla Tıp bölümü vardır ve bunlardan bazıları temel Tıp bilimleridir.
Temel Tıp bilimleri daha çok araştırma alanları olarak düşünülebilir. Dahili bilimler gibi hasta bakan ya da cerrahi bölümler gibi ameliyat yapan bölümler değildir.
Temel Tıp Bilimleri/Bölümleri Nelerdir?
Tıp bölümleri özelliklerine göre üç başlık altında incelenmektedir. Bunlar:
Dahili Tıp bilimlerinin ve Cerrahi Tıp bilimlerinin dışında kalan bölümler temel bölümler olarak nitelendirilirler. Bu bölümler insanı inceleyen ve detaylarını araştıran bölümlerdir.
Temel Tıp bölümleri şunlardır:
- Anatomi
- Biyofizik
- Fizyoloji
- Histoloji – Embriyoloji
- İmmunoloji
- Tıbbi Biyokimya
- Tıbbi Biyoloji
- Tıbbi Mikrobiyoloji
- Tıbbi Parazitoloji
- Tıp Bilişimi ve Biyoistatistik
- Tıbbi Farmakoloji
- Tıbbi Genetik
- Tıp eğitimi
Temel Tıp bölümlerinin başlıca özelliği; araştırma bölümleri olmalarıdır. İnsan doğasını ve insan fizyolojisini öğrenmek, insan için daha iyi sağlık koşulları üretmek temel amaçlarıdır.
Yukarıdaki maddelerde yer alan bölümler Temel Tıp Bölümleridir. Tıp biliminin tüm dalları ve detayları için şu yazımıza bakabilirsiniz.
Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı DoktorBun.com'da. |
---|
Bu konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları DoktorBun.com forumunda sorabilirsiniz veya yanıtlanmış yüzlerce soru sayesinde merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. |
Farmakoloji ve genetik hem dahiliyede hem temel bilimlerde yazmışsınız,neden?
Bazı Tıp bölümleri için net bir ayırım yok. Genetik daha çok dahili bir dal iken, temel bilimler olarak sınıflandırıldığı da oluyor. Farmakoloji de daha çok temel bir dal iken bazı özellikleri nedeniyle dahili dal olarak sınıflandırılabiliyor.