Pratisyen hekimler; aile ve toplum sağlığı merkezlerinde (ASM ve TSM), acil servisler, diyaliz merkezleri, 112 acil yardım istasyonları, kurum ve iş yeri hekimliklerinde hekim ve yönetici olarak çalışabilmektedirler.
Ayrıca uzmanlık sınavını kazanıp daha sonrasında uzman oldukları takdirde kamu ve özel hastanelerde çalışabilirler veya muayenehane açabilirler.
3. Tıp Fakültesini kazandıktan sonra ne Doktoru olacağız?
Bu soruyu genellikle Tıp Fakültesi okuduğunuzu öğrenen insanlar soracak size. Tıp okuyorum dedikten sonra “ne doktoru olacaksın” diye bir soru alacaksınız. Tıp Fakültesinde okuduğunuz dönemde herhangi bir bölümün Doktoru değilsiniz. Mezun olduktan sonra aldığınız sıfat ise Pratisyen Hekim. Yukarıda yer alan ikinci soruda Pratisyen Hekimlerin çalıştıkları yerleri tekrardan görebilirsiniz.
4. Tıp Fakültesini kazandıktan sonra alanımızı seçip mi okuyacağız?
Hayır. Dediğim gibi Tıp Fakültesinden mezun bütün öğrenciler Pratisyen hekim olarak mezun olmaktadırlar. Mezun olduktan sonra girebileceğiniz TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ile aldığınız puana göre istediğiniz bölümleri seçebilirsiniz. Yani bölüm seçme işi okul bittikten sonra oluyor ve TUS’a girip kazanmanız gerekiyor. Sınavı kazanmanız da yeterli değil. Daha sonrasında 4 ila 6 yıl arasında değişen süreleri olan uzmanlık eğitiminizi tamamlamalı ve sonunda Uzman Doktor olmalısınız.
5. Tıp Fakültesinde eğitim İngilizce mi?
Muhtemelen sayısı 10’dan fazla olmayan bazı Tıp Fakültelerinde Tıp eğitimi İngilizce olarak verilmektedir. Bu fakültelerin bazıları; Hacettepe İngilizce, Cerrahpaşa İngilizce, Marmara gibi üniversitelerdir. Bunların haricinde kalan Tıp Fakültelerinde eğitim dili Türkçe. Ama bu fakültelerin 1.sınıfında İngilizce eğitimi verilmektedir. Geçilmesi oldukça kolaydır. Hangi üniversitelerde olduğunu bilmiyorum ama birkaç Tıp Fakültesinde de İngilizce hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Bu üniversiteleri tercih kataloğu ile öğrenebilirsiniz.
6. Tıp Fakültesi öğrencileri maaş alıyor mu? Ne kadar maaş alıyorlar?
Almıyoruz maaş falan. 😃 Hatta Tıp Fakülteleri masraflı fakültelerden biridir. Herhangi bir bölümde okuyan öğrenci, nasıl ki eğitimi esnasında ücret almıyor hatta üzerine okulu için harcama yapıyorsa bizler de aynen onlar gibi yapıyoruz.
7. Önerdiğiniz Tıp Fakülteleri var mı?
Blogumda Tıp Tercihi adlı yazdığım yazı serisinde Tıp Fakülteleri hakkında oldukça detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Oradaki bazı yazılarımda önerilerde bulundum bu konuda. Tüm Tıp Tercihi yazı serisini buradan görüntüleyebilirsiniz.
Tekrar etmem gerekirse; üç büyük şehrimizin Devlet Tıp Fakülteleri oldukça iyidir. Bu üç şehirde yeni açılan bazı fakülteleri bu sınıflandırmanın dışında tutuyorum. Bunun haricinde diğer şehirlerde 20 yıldan daha fazladır faaliyetini sürdüren Tıp Fakülteleri de oldukça iyidir. Bu fakülteleri tercih etmenizi öneririm. Eğer ki üç büyük şehrin Tıp Fakültelerini kazanamıyorsanız size önereceğim iki üniversite var. Biri Erciyes (Kayseri) diğeri Atatürk (Erzurum). Bu iki Tıp Fakültesi 40 yıldan daha eski, en büyük özellikleri ise sağlık konusunda gelişmiş iki şehrin fakülteleri olmaları. Yine bu iki fakülte bulundukları coğrafyanın en iyi fakülteleri ve çevre illerden sorumlu temel fakülteler. Son olarak ise bu iki fakültenin hasta sayısı aklınıza gelebilecek neredeyse bütün hastanelerden fazladır. Bu yüzden oldukça iyi klinik eğitimleri vardır.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Doktor Bun | 02.07.2017 – Pazar
Doktor Bun’u sosyal medyada da takip edin ;
Merhaba. Tıp fakültesine başlamadan önce bir tatil döneminden geçiyoruz.Bu boş vakitlerde tıp fakültesine giderken önerilecek kitab ve ya pdf varmı?