Tıp Tercihi adlı yazı serisinin ilk yazısında tercih verecek öğrencilerin Tıp Fakültesini seçme nedenlerini yazmıştım. Bu yazıda ise birçok öğrenciyi tedirgin eden, iki arada bir derede kalmalarına neden olan ve hatta Tıp tercih etmelerini engelleyen bazı nedenleri ve detaylarını aktarmaya çalışacağım.
Hemen belirteyim, burada yazacağım maddeler ve açıklamaları, Tıp Tercihi vermek isteyip de diğer taraftan toplumdaki yanlış bilgilerle korkutulan öğrenciler için yazıldı. Başka bir bölüme gönlünüz düşmüşse bu yazı sizler için değil. 😊 O zaman başlayalım.
1. Tıp Fakültesi Çok Zor
Tıp tercihi verebilecek bir sıralamaya erişen öğrencilerin içinden bir kısmı tercih etmiyor bu bölümü. Aşağıda yazacağım diğer nedenler her ne kadar kendilerince önemli bir paya sahip olsa da Tıp tercih etmeyi engelleyen en önemli sebep toplumda yerleşik olan “Tıp çok zor” inanışı. Peki gerçekten çok mu zor? Şahsen ben de zor olduğunu düşünüyorum ama zorluklar mücadele etmek için vardır.
Burayı çok uzatmayalım. Tıp Tercihi yazı serisinde özel bir yer ayırdığım “Tıp Fakültesi Çok Mu Zor?” yazısı ile uzunca açıklamaya çalıştım zaten. Buyurun buradan okuyun.
2. 6 Yıl Üniversite mi Okunur
Okunuyormuş. Size bu yazıyı yazdığım şu günlerde 5. sınıfı bitirmek üzereyim ve klişe bir söz olacak ama inanın ki yıllar hızlı geçiyor. Zaten bir eğitim sürecinin içine giriyorsunuz ve girdiğiniz andan itibaren yıllar içinde nasıl bir yolunuz olacağını anlıyorsunuz. İlk 3 yıl temel eğitimi alacak, sonra 2 yıl stajlar ile uğraşacak ve en son yılda klinik becerinizi arttırmanız için bir yıl boyunca İntörn Doktor olacaksınız. Sürekli bir değişim içinde olacak ve sürekli yeni bilgiler öğreneceğiniz için 6 yılın aslında yetersiz olduğunu bile düşüneceksiniz.
Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi fakülteler de 5 yıllık bir eğitime sahip. Hatta birçok Mühendislikte İngilizce hazırlığın olması, onları da 5 yıllık bir fakülte haline getiriyor.
6 yıl okuyarak ancak Doktor olunabiliyor. Bu yola her yıl 10.000 civarında öğrenci adım atıyor. Adım atan öğrenciler gibi siz de 6 yıl okuyabilirsiniz. Tıp seçmeme bahanesi 6 yıllık eğitimin olmaması gerekiyor bu yüzden.
3. Hastaneyi Sevmiyorum
Hastane kelimesinin beyninde çağrıştırdığı anılara dayanarak, yapacağı mesleği o bina içerisinde olmamasını isteyen öğrenciler de var. Çocukken geçirdiği hastalıklar, sevdiği insanların geçirdiği sağlık problemleri, ğine ile korkutulmuş çocukluk dönemi vs vs bunu sebebi olabilir. Seveceğiniz ve severek içinde bulunacağınız ortamı seçmek en doğrusu olacaktır.
4. Beni Kan Tutuyor
Şimdiden söyleyeyim, bu geçerli bir bahane değil. 😄 Anatomi laboratuvarında sadece kadavra kolu görerek bayılan insan bile mezun oldu bu okuldan. Siz de hayli hayli mezun olabilirsiniz. İnsan bedeni çoğu şeye alışıyor, siz de kana alışacaksınız.
5. Adamlar Okumaktan Hiç Sosyal Aktivite Yapamıyor
Yok böyle bir şey. Aktif bir insan için okulun zorluğunun pek bir önemi yok. Komitenin ya da sınavın başladığı ilk gün ve haftalarda öyle aman aman ders çalışan yoktur. Zaten çalışılacak şeyler de birkaç saati geçmez.
Ha sınavdan 10 gün öncesinde aktivite yapacağım diyorsanız olmaz. Ama 30 – 40 günlük bir komite döneminde son günlerin sınav dışında hiçbir şey ile ilgilenilmeden geçmesi gayet doğal. Bu sadece Tıp Fakültesi için değil diğer fakülteler için de geçerli.
Velhasıl, siz aktif bir insan olduktan sonra Tıp sizi engellemez.
6. Sürekli Ders Çalışmak Gerekiyor
Evet, gerekiyor. Başka bir bölüm seçince gerekmiyor mu? Bizde biraz daha fazla gerekiyor ama sürekli anlatamaya çalıştığım gibi, insan bulunduğu ortama adapte olan bir canlı. Siz de bu okula ve sitemine adapte olup ona göre çalışmayı öğreneceksiniz. Ders çalışmak bir zorunluluk olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline gelecek. Aslında bir zorunlukta. 😃 Ama merak etmeyin siz de alışacaksınız.
7. Bölüm Sonu Canavarı: TUS
Blogumda TUS’u bu şekilde niteliyorum. Yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en zor 2. sınavı. Uzmanlık yapabilmek için tek seçenek. Seçilmiş öğrencileri bir daha seçen bir sınav. Giren öğrenciler arasındaki tek fark ise çalışma miktarı. Kim daha çok çalışmış ise o kadar önde olabiliyor.
Bu okulu seçmeden önce TUS’u nasıl yapacağız diye düşünmeyin derim. Zaten emin olmamakla birlikte en az 6 yıllık bir serüveniniz olacak. 😄 İlerleyen yıllarda düşünürsünüz.
8. Gece Nöbetleri
Çok az meslek gece saatinde çalışmayı gerektiriyor. Burada gece uykusuz kalıp, kalan işleri halletmekten bahsetmiyorum tabii ki. Zorunlu olarak belirlenmiş saatlerde çalışmaktan bahsediyorum. Doktorluğun zorlukları diye bir kitap yazsak muhtemelen bu neden en başlarda yer alır. Bu da bir zorluk ama bir şekilde üstesinden geliniyor. Bir Tıp Fakültesi mottosu olarak “Uykunuzu alın, öyle gelin.” 😄
9. Ve Ve Ve’ler
Yazılacak çok fazla madde olabilir. Başka bir meslek yapmayı istemek, ilgi alanları, beceriler tercihinizi yönlendirmeli. Burada yazmaya çalıştığım maddeler tercih yaparken arada kalan öğrencilerin korkularını yansıtmak ve haklı mı değiller mi göstermek içindi. Tabii ki başka bir mesleği yapmayı istiyorsanız onu yapmalısınız.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Bir cevap yazın