Topikal tedavi, özellikle deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaç uygulanma metodudur. İlaç kutuları üzerinde yer alan “Topikal uygulanır” ifadesi yüzünden sıkça merak edilen bir kelime haline gelmiştir.
Topikal tedavi nedir sorusunun kapsamlı yanıtını hemen aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca topikal yolla uygulanan ilaçlar nelerdir sorusunda da kısa bir cevabı bu yazıda bulabileceksiniz.
Topikal Tedavi Nedir? Ne Demektir?
Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar pek çok yol ile vücuda verilir. Bu uygulanma yolları sistemik ve lokal olmak üzere ikiye ayrılır.
Topikal ilaç tedavisi yöntemi, lokal ilaç uygulanma yollarından biridir. Topikal tedavi, ilaçların cilt üzerine uygulanarak hastalıkların tedavi edilmesini sağlayan bir metottur.
Daha çok dermatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir metottur. Özellikle akne ve psöriazis gibi hastalıkların tedavisinde topikal ilaçlar sıkça kullanılır.
Topikal tedavi yöntemi belirlenirken şu noktalara dikkat edilir:
|
Doktorunuz bu noktalara dikkat ederek sizler için topikal yöntemin uygulanabilirliğini saptayacaktır. Uygun ise size çeşitli kategorilerde yer alan topikal ilaçları reçete edecektir.
Topikal ilaç tedavisi için kullanılabilen ilaç formları şunlardır:
- Kremler
- Merhemler
- Losyonlar
- Solüsyonlar
- Jeller
- Köpükler
Topikal ilaç tedavisi başladıktan bir süre sonra doktorunuz tarafından kontrole çağrılacaksınız. Kontrol süresi ortalama olarak 4 haftadır. Çocuklara uygulanan topikal ilaç tedavisi için kontrol süresi ortalama olarak 2 haftadır.
Kontrol esnasında uygulanan tedavinin başarısı gözden geçirilecektir. İlacı uygun dozda ve yeterli sıklıkta kullanıp kullanmadığınız doktorunuz tarafından sorgulanacaktır.
Topikal ilaç tedavisi başarısız ise farklı bir tedavi yöntemi denenebilir veya varolan ilacınızda değişiklik yapılabilir.
Topikal ilaç tedavisi yöntemi lokal (bölgesel) bir tedavi olduğu için sistemik yan etkiler oluşturmaz. Oluşabilecek bazı yan etkiler şunlardır:
|
Topikal ilaç uygulaması ile bulantı, kusma, baş ağrısı ve halsizlik gibi yan etkiler oluşmaz. Bu yan etkiler sistemik olarak uygulanan ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Topikal ilaçlar çoğunlukla dermatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. En sık kullanıldığı hastalıklar şunlardır:
- Akne
- Psöriazis
- Deri enfeksiyonu
Bu hastalıklar dışında da pek çok deri hastalığının tedavisinde kullanılabilmektedir. Lokal bir tedavi olması nedeniyle tıbbi açıdan sağlıklı bir tedavi yöntemidir.
Bir cevap yazın