Kırmızı Reçete Nedir? Kırmızı Reçete Kimlere Verilir?

Ülkemizde çeşitli renklerde reçeteler vardır. Toplamda beş adet reçete çeşidi bulunmaktadır ve bu reçeteler çeşitli renkler ile isimlendirilmektedir. Kırmızı reçete de bunlardan biridir.

Birçok kişi tarafından merak edilen “kırmızı reçete nedir” ve “kırmızı reçete kimlere verilir” sorularının detaylı yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz. Kırmızı reçeteyi kimler yazabilir ve sicile işler mi gibi sorulara da bu yazıda yanıt bulabilirsiniz.

Kırmızı reçete nedir? Kırmızı reçete kimlere verilir? Hangi doktorlar kırmızı reçete yazar?

Kırmızı Reçete Nedir?

Kırmızı reçete, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş 5 reçete türünden biridir. Bu reçete ayrımı sayesinde ilaçlar çeşitli şekillerde kategorize edilmektedir.

Kırmızı reçete, genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kullanılmaktadır. Sadece bazı hekimler tarafından verilebilmektedir bu reçete.

Kırmızı reçeteli ilaçları doktor kontrolü ve doktor tedavisi olmadan kendi kendinize temin edemezsiniz. Doktorlar bu reçete türünü gerekli şartlar olmadığı sürece yazmazlar.

Kırmızı reçetenin kullanıldığı bazı hastalıklar şunlardır:

  • Psikotik hastalıklar
  • Bazı kanserler
  • Bazı psikiyatrik hastalıklar
  • Önlenemeyen bazı ağrılar

Reçete edilecek hangi ilaçların kırmızı reçeteyle verileceğini Sağlık Bakanlığı belirliyor. Bu ilaçların kırmızı reçeteyle satılmasının asın nedeni bağımlılık yapabilme potansiyelleridir.

Kırmızı reçeteli ilaçların içerisinde bağımlılık yapabilen maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin çoğu çeşitli uyuşturucular ile benzerlik gösteriyor. Tıbbi tedavi imkanı tanıyan bu maddeler sadece doktor kontrolünde veriliyor.

Bu reçeteyle verilen ilaçların dışarıdan temin edilmesi veya reçetesiz olarak satılması devlet tarafından yasaklanmıştır.

Kırmızı Reçeteli İlaçları Kimler Yazabilir?

Kırmızı reçeteli ilaçlar çok net ve düzgün bir şekilde takip edilmektedir. İlaçlarım yazım tarihi, bir sonraki kontrol ve yazım tarihi açık ve net şekilde belirtilmelidir.

Kırmızı reçeteli ilaçları hekimlerin sadece bir kısmı yazabilmektedir. Bu reçeteyi yazabilmek için öncelikle Uzman Doktor olma şartı aranıyor.

Yine de her Uzman Doktor her kırmızı reçeteli ilacı yazamıyor. Bazı ilaçları sadece Psikiyatri ve Çocuk Psikiyatri uzmanları yazabilmektedir. Sağlık bakanlığının yayınladığı listede konunun detayları açıklanmaktadır.

Üniversite hastaneleri veya araştırma hastanelerinde ilgili branşta uzmanlık eğitimi alan asistan doktorlar ve üst ihtisas yapan uzman doktorlar da kırmızı reçeteli ilaçları yazabilmektedir.

Pratisyen Hekimler kırmızı reçeteli ilaçları yazamazlar. Sadece ilgili uzmanlar tarafından muayene edilen ve tedavisi için gerek görülen kişilere yazılır.

Kırmızı Reçete Kimlere Verilir? Neden Verilir?

Merak edilen diğer bir soru da kırmızı reçeteli ilaçların kimlere verileceğidir. Bu reçete türü çoğu zaman ağır seyreden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

  • Psikotik hastalıklar
  • Bazı kanserler
  • Kanser ağrıları
  • Bazı psikiyatrik hastalıklar
  • Önlenemeyen bazı ağrılar
  • Kronik ağrılar

Kırmızı reçete, insanların istediği zaman uyuşturucu madde içeren ilaçlara ulaşmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu yüzden sadece ve sadece ilgili Uzman Doktorun kontrolünde reçete edilmektedir.

Kırmızı Reçete Sicile İşler Mi?

Kırmızı reçeteli ilaç kullanan bazı insanlar bu durumun sicillerine işleyebileceğini düşünüyor. Bu bir suç değil, tedavi için verilen ilaç. Kırmızı reçeteniz sicilinize işlenmez.

Peki memurluğu etkiler mi ya da askerliği etkiler mi?

Memurluk yönüyle de bir problem oluşturmaz. Mevcut sağlık durumunuz nedeniyle sağlık raporu alabiliyorsanız memurluğunuza engel olmayacaktır.

Kırmızı reçeteli ilaç kullanmanın askerliğe etkisi ancak ilgili makamda bulunan Doktorların muayenesi ve görüşü ile anlaşılabilir. Askerlik yapmanıza engel bir hastalığınız varsa reçeteye gerek kalmadan farklı durumlar oluşabilir.

Kırmızı Reçeteli İlaçlar Nasıl Alınır?

Yazımızın önceki bölümlerinde değindiğimiz üzere, kırmızı reçeteli ilaçlar sadece ilgili dalda uzman olan Hekimin reçetesiyle alınır.

Kırmızı reçete 3 nüsha olarak düzenlenir. Reçetenin üst bölümünde “uyuşturucu madde/müstahzarlara ait reçete” şeklinde bir ibare yer almaktadır.

Üç nüshadan biri ilacı yazan Doktorda kalır. Diğer iki nüshayı hastaya verir. Eczaneye bu iki nüsha ile gitmeniz gerekiyor.

Eczacı size ilacınızı verecektir ve iki nüshayı kendine alacaktır. Bu iki nüshadan biri eczacıda kalırken diğeri il sağlık müdürlüğüne ulaştırılır. Bu sayede yazılan her kırmızı reçetenin resmi makamlarca takibi yapılır.

Reçete edilen ilacın kullanım süresi bellidir ve bu süre bitmeden yeni ilacı alamazsınız. Kırmızı reçete için daha fazla bilgi almak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir