4. Sınıfa Başlarken Yaşananlar

Merhabalar. Beşinci sınıfa geçmiş bir Tıbbiyeli olarak bu yazıyı yaklaşık 10 ay önce yazmam gerekiyordu. Ama gerçek manasıyla bir bloga yeni sahip olduğum için 2015’in eylülünde yazmam gereken yeni yıl başlangıç yazısını hatırladığım kadarıyla yazmaya çalışacağım.

4-sinifa-baslarken-yasananlar-dorduncu-sinif-stajyer-doktor-tip-fakultesi

Bildiğiniz üzere Tıp Fakültelerinin ilk 3 yılı teorik ve laboratuvar eğitimleriyle geçer. Yine ilk üç yılda tıbbi beceri dersleri ile bir miktar muayene becerisi de kazandırılır.

İlk üç yılı atlatan tıbbiyelinin önüne yeni bir dağ çıkar. Dördüncü sınıf.

4. ve 5. sınıflar Tıp Fakültelerinde stajların yapıldığı sınıftır. Üniversiteler arasında farklılık gösterse de yaklaşık 20-25 staj bu iki sınıf içerisinde öğretilmeye çalışılır.

4. sınıfta, Tıp Fakültelerinde büyük stajlar olarak adlandırılan 4 büyük staj bulunur. Bunlar; Dahiliye, Pediatri, Genel Cerrahi ve Kadın Doğum – Hastalıkları‘dır. Ayrıca bu stajlar arasında birkaç tane de küçük staj bulunur.

Beşinci sınıfta yukarıda ismi geçen dört staj haricindeki diğer birçok küçük staj bulunur. Bunları 5. sınıfa başlarken yaşananlar adındaki yazı ile sizlere ulaştıracağım.

4. sınıf hakkında daha önce yazdığım şu yazıdan da göreceğiniz üzere birçok fakültede altı yıllık tıp eğitiminin en zor yılı olarak adlandırılır. Çünkü artık 1 sınav yerine 3 sınava gireceksiniz. (teorik, hasta başı, sözlü)

Özellikle teorik ve hasta başı sınavlarının ardından gelen sözlü sınavı tam manasıyla bir bölüm sonu canavarı mahiyetindedir.

Normal ders işlenme hali artık farklıdır 4.sınıfta. Her gün teorik derslerin yanında bolca pratik dersler ve vizitler olur bu yılda. Düzenli olarak her stajın başında o bölümle alakalı muayene eğitimi detaylı bir şekilde kazandırılmaya çalışılır.

Gittiğiniz her serviste sizlerden bir hasta hazırlamanız istenir. Bu hastanın Doktoru siz olursunuz. Yapılan vizitlerde hocanız bu hastanın stajyerini sorar ve sizden hastanızı ona ve grup arkadaşlarınıza sunmanızı ister. Hocaya bağlı olarak bu sununun ardından size hastalıkla alakalı sorular yöneltebilir.

Konunun özeti 4.sınıf farklıdır. Mesela kendinizi yeniden okula başlamış gibi hissedersiniz bu yılın başında. Çünkü artık amfilerde değil gruplar için hazırlanmış ortalama 100 kişiyi alabilen sınıflarda ders görürsünüz. Her stajın dersliği de faklıdır bu arada. Yani sürekli sınıf değiştirir, sürekli hastanenin farklı bir polikliniğinde ya da servisinde bulunursunuz.

Son olarak, artık tüm sınıfla bir arada olamayacaksınız. Çünkü sınıfınız kendi arasında 4 büyük parçaya ayrılır. Her bir parça farklı bir stajı tamamlar ve sırasıyla diğer stajlara geçiş olur. Bu 4 büyük grup da pratik dersler için kendi aralarında 8 – 10 parçaya ayrılır.

Bu sınıfa ait bilgiler genel olarak böyle özetlenebilir. Stajyerlik için yazdığım tavsiye yazısını buradan okuyabilirsiniz. Bundan sonraki staj konulu yazılarımda, bu yılda öğrenilen stajlardan her birini ayrı ayrı yazmaya çalışacağım.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Doktor Bun | 10.07.2016 – Pazar

5 Comments

  1. Last Chance Yorum Ekle

    bütün yazılarınızı okudum ben de 4 oluyorum bu arada birkac gün sonra 🙂 sanki yazdıklarınızı ben yaşıyormuşum gibi hissettim bayağı güzel anlatmışsınız daha çok yazsanız keşke ben takipteyimm 🙂

    1. Doktor Bun Yorum Ekle

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Stajyerlik yıllarınızda başarılar dilerim.
      Elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum. Umarım daha fazla yazabilirim sonraki dönemlerde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir