Tıp Fakültesi Hakkında Merak Edilenler

Birçok öğrencinin hayalinde Doktor olma fikri var. Bunun yolu da Tıp Fakültelerinden geçiyor. Hayalini kurduğumuz şeyleri araştırmak da en tabi hakkımızdır. Araştırma yaparken birinci elden alacağımız cevaplar bizi daha iyi aydınlatacaktır. İşte Doktor Bun bu konuda en büyük yardımcınız olacak.

Tıp Fakültesi Hakkında Merak Edilenler - Doktor Bun

Daha önce de yazmak istediğim “Tıp Fakültesi hakkında merak edilenler” yazısını bir lise öğrencisinin Doktor Bun facebook sayfasında sorduğu sorularla cevaplamış olacağım. Bu soru – cevap kısmında tüm soruların cevapları yok. Yazı dizisinin ileriki kısımlarında gelen yeni sorularla bir kaynak oluşturmuş olabileceğiz. Bir takipçimiz ile aramızda geçen konuşmada belli başlı konulara açıklık getirelim. (Konuşmanın yayınlanması için izin alınmıştır.)

Merhaba, ben 10. Sınıf öğrencisiyim. Ben şimdi tıp düşünüyorum, internetten bakıyorum araştırıyorum falan ama pek de bir şey bulabildiğim söylenemez. Tıp okuyan birisinin düşüncelerini almak istedim. Nette dolanırken işte blogunuzu gördüm ki anladığım kadarıyla tıp okuyorsunuz. Dediğim gibi, okuyan birisinden bilgi almak istiyorum ve beni bu konuda aydınlatır mısınız? Yani, en azından beni neyin beklediğini bilmek istiyorum.
İstediğiniz konularda yardımcı olmaya çalışırım. Aklınızdaki soruları sırasıyla sorunuz. Elimden geldiğince ve bilgim tutarınca cevap vereceğim.

Şimdi, tıp 6 yıl; bir arkadaşım bunun 4 yılı işte tıp eğitimi kalan 2 yılında da bölümünle ilgili eğitim alıyorsun dedi. Nette böyle bir bilgi görmedim, bu doğru mu?

Değil. Tıp bölümünün ilk 3 yılında teorik eğitim verilir. 4 ve 5. sınıflarda stajlar yapılır. 6. sınıfta internlük (bir nevi doktorluk) yapılır. Tüm Tıp Fakültelerinde olmasa da genelde bu böyledir.

Tamam, diyelim ki mezun oldum. Herhalde yalnızca Dr. Ünvanı oluyor. Uzmanlık için ne kadar okumak gerekiyor? Bir de TUS tam olarak ne oluyor ve ne zaman giriliyor?

Branş seçimi tıp eğitiminin 6 yıllık süreci içinde değildir. Okul bittikten sonra girilen TUS’tan sonra eğer başarabilirseniz istediğiniz branşın asistanlığını yaparsınız. Bu dönemde Doktorsunuzdur ama eğitimde devam eder. Uzmanlık da ortalama olarak 4 – 6 yıl kadar sürmektedir. Ve bu eğitimin sonunda bir branşın Uzm. Dr‘u olursunuz.Tıpta Uzmanlık Sınavı yılda iki defa yapılmaktadır. Şu an her bir sınava ortalama 10.000 mezun doktor girmekte ve yalnızca bunların yaklaşık olarak 2.000 tanesi uzmanlık eğitimine başlayabilmektedir.

Peki, mesela devlette ve özelde çalışan doktorlar var. Bu neye göre değişiyor? Yani neye göre devlet veya özel?

Bu bir tercih meselesi sayılabilir. Uzmanlığınızı bitirdikten sonra isterseniz devlet hastanelerinde isterseniz de özel hastanelerde çalışabilirsiniz. Çok az olsa da özel hastanelerde çalışan pratisyen hekimlerde bulunmaktadır.

Tıp seçtiğiniz için hiç pişman olduğunuz oluyor mu? Ve düzenli ve fazla çalışma mı gerektiriyor?


1.soruya cevap: Neredeyse her sınavımdan önce karmakarışık duygular hissediyorum. Bu duyguların içinde pişmanlık, stres, kızgınlık, yorgunluk gibi duygular var. Ama tek başına pişmanlık denemez. Eğer sürekli yeni şeyler öğrenmek, uçsuz bucaksız bir deryada boğulmak isteyen bir insansanız bu duygunun adı hiçbir zaman pişmanlık olmayacaktır. Ama yeri geldiğinde eğitimin zorluğuna, yorgunluğuna, yoğunluğuna, stresine yenik düşeceğimiz yerler de olacaktır.


2. soruya cevap: Düzenli ve fazla çalışma bu eğitimin doğasında var. Çünkü öğrendiğin neredeyse hiçbir bilgiyi tek seferde öğrenemeyeceksin. Bunun için sürekli çalışma, tekrar ve okumak gerekecek. Basit bir karşılaştırma yaparsam üniversite sınavına çalıştığımız dönemdeki çalışmaların 2 – 3 katını çalışabiliyoruz. Bu göz korkutucu olabilir ama bu sizin için okula başladıktan sonra yapılması gereken bir iş olacak. Ve eninde sonunda öğrenip, ders çalışmanın bir zorluk değil bir gereklilik olacağını düşüneceksiniz. Sonuç olarak başlarken ders çalışmak zor gelebilir ama ilerleyen dönemlerde daha basit bir hal alacaktır.

Tıp Fakültesi Hakkında Merak Edilenler” yazımızın ilkinde cevapladığım sorular bunlar. Sorulan diğer sorular ile oluşturacağım bu yazı dizisiyle merak edilen birçok soruya ışık tutmaya çalışacağım.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Doktor Bun | 08.07.2016 – Cuma

13 Comments

  1. Adsız Yorum Ekle

    merhaba ben tıp okumak cok ıstıyorum sıze sunu sormak ıstıyorum tıpta görülen dersler temelı lıseye mı dayanıyor mesela lısede temelın yoksa tıpta derslerde zorlanırmıyız

    1. Doktor Bun Yorum Ekle

      Tıp Fakültesinde dersler en temel seviyeden balşayarak anlatılmaya başlanır. İlk derslerinizden biri "Hücre" olacak mesela.
      Bu yüzden liseden bir temele çok ihtiyaç duymayacaksınız. Tıbbın kendi temelini kuracak ve bunun üzerine gelişeceksiniz.

    2. Doktor Bun Yorum Ekle

      Burada bahse konu olan "temel" Tıp Fakültesi için liseden itibaren oluşması gereken temel. Verdiğim cevapta ise; Tıp Fakültesi için önceden bir bilgi gerekmediği, hatta önceden bilinen birçok bilginin eksik ve yanlış olduğu, Tıp Fakültesine geldikten sonra her şeyin en temelden ve en başından itibaren anlatılacak olmasını kastettim.

      Tabii ki Tıp bölümünü kazanmak için lise yıllarında temelinizin iyi olması gerekiyor ve bu sayede bu bölümü kazanabileceksiniz.

  2. Adsız Yorum Ekle

    Tip çok zor diyorlar ama ben tipi çok seviyorum sizce bana kolay olur mu zorlanır miyim çok çalışılıyor mus doğru mu bu her sabah ders oluyor mus katılmak şart mi

  3. Esra Yorum Ekle

    . merhaba oncelik size kucuk bir soru soracaktim .daha busene liseye geçtim ve sayısal okuyorum ilkokuldayken pekte başarılı bir öğrenci değildim ama cerrah olmakta çok istiyorum.ve onun ici de çok calisacagimida biliyorum sence ben basarabilirmiyim cerrah olmak için napmaliyim acaba

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Yapmanız gereken şey çok açık; üniversite sınavında iyi bir sıralama yapıp Tıp Fakültesine yerleşmek. Cerrah olmak için ilk olarak 6 yıllık Tıp eğitimi almalı, sonrasında TUS’a girerek cerrahi bir bölüm tercih etmelisiniz. Bu yollardan geçen kişiler gibi sizler de başarabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir