Tıp Fakültesinin En Zor Yılı – 4.Sınıf

Staj başlıklı yazılarımın ilkinden merhabalar. Blogumda yazdığım en geniş konulardan biri Tıp Fakültesinde görülen stajlar olacak. Bu yazıda sizlere Tıp Fakültesinin en zor yılı olarak bilinen 4.sınıftan ve bu yıl içinde görülen stajlardan bahsedeceğim.

tip-fakultesi-en-zor-yil-dorduncu-sinif-4-

 

Tıp Fakültelerinde 4. sınıf demek yenilik demek. Heyecan demek. Hastane demek. Doktorluğa atılan adımı gerçekten hissetmek demek. Ve en önemlisi de Tıp Fakültesi’nin en zor eğitim yılı demek.

Mesela artık bir yaka kartınız vardır. Üzerinde Stj. Dr. ile başlayan, isminizin yazdığı bir yaka kartınız olur. Açılımı Stajyer Doktordur ve 4. – 5. sınıf Tıp Fakültesi öğrencilerine verilen ünvandır.

İlk üç yıl haftada en fazla 2 kez giydiğiniz Doktor önlüklerimizi, 4.sınıfınızda neredeyse her gün ve oldukça uzun bir süre giyebilirsiniz. İlk 3 yılın teorik ve laboratuvar dolu eğitimi ardından 2 yılımız da stajlarla geçmektedir.

4. sınıfta doktorluğunun temeli olarak adlandırabileceğimiz 4 büyük staj yer almaktadır. Büyük staj denmesinin nedeni ise, stajın işlendiği hafta sayısından dolayıdır. Bunlar;

• Pediatri
• Dahiliye
• Kadın Doğum ve Hastalıkları
• Genel Cerrahi

Ayrıca bu sınıfta fakülteden fakülteye değişiklik gösteren 3 tane de küçük staj yer almaktadır. Okuduğum fakültede 4. sınıfta alınan 3 küçük staj ise;

• Radyoloji
• Kardiyoloji
• Plastik Cerrahi
• Çocuk Cerrahisi
İlk 3 yılda tüm sınıf tek amfide ders görürken, eğitimin 4 yılında sınıf 4 parçaya bölünür. Her grup farklı bir stajdan başlar ve sırasıyla yukarı da yazdığım 7 stajı tamamlar.

4’e ayrılan staj grupları kendi içlerinde de parçalara ayrılırlar. 4’e, 6’ya, 8’e bölünebilirler.

Günlük dersler işlendikten sonra küçük parçalara ayrılan staj grupları o gün olmaları gereken yerde toplanır ve pratik ders yapar. Vizit yapabilir. Hasta hikayesi hazırlayabilir. Hocalar ve asistanlarla küçük gruplar halinde muhatap olur. (Bu kısım uzatılabilir. Çünkü pratikle alakalı yazılabilecek çok şey var.)

Dördüncü sınıfta önceki 3 yıldan en önemli farklarından biri sınav sistemiyle alakalıdır.
Önce teorik sınava girilir. Daha sonra ise hasta başında sınava tabi tutulur. Ve en sonda da sözlü sınava girer.
Bu yazıya ekleyebileceğim en önemli şey 4. sınıfın gerçekten güzel olduğudur. Önceki 3 yıla göre oldukça zor olan bu yılı umarım güzel bir şekilde atlatabilirim.

(Edit: Benim açımdan çok iyi bir eğitim yılı oldu. Güzel bir şekilde atlattım.)

Bu yazıyı burada kesmek istiyorum. Eklemem gereken birçok şeyin olduğunun farkındayım. Bunları da daha sonra bir araya getirip bu yazının 2 bölümü olarak paylaşabilirim.

Bu yazı kişisel öngörülerim ve bilgilerim ile yazılmıştır. 4. sınıf hakkındaki düşünceler kişiden kişiye değişebilir. Ayrıca bu yılda alınan stajlar, hafta sayıları ve sınav sistemleri bazı fakültelerde farklılıklar gösterebilir.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Doktor Bun | 08.07.2016 – Cuma

3 Comments

  1. Derungs Medikal Yorum Ekle

    Tıp fakültesi okumak aslında o kadar zor ki onlarca terimi geceli gündüzlü ezberlemek, çalışmak, yoğunlaşmak okul bitse dahi sürekli araştırmak, insanların yüzünüze bakıp " sen doktorsun neden böyle " dediği zaman soruları onları kırmadan cevaplayabilmek. Zor olduğu kadar stres doluda bir meslek. Ama mesleklerin belkide en önemlisi. Tıp okumak herkesin harcı olan birşey değildir. Bunu başarıp ayrıca başarmak isteyen diğer arkadaşlara da böyle yardımcı olup birşeyler yazmak, paylaşmak sizi daha da farklı kılmaktadır. Başarılarınızın devamını dilerim 🙂

  2. Adsız Yorum Ekle

    Güzel yazı. Bunu okuduktan sonra tıbı bırakmaya karar verdim 🙂 şaka bir yana 2.sınıftayım ve sınıfta kaldım. 3 daha zor ve 4 daha daha zormuş. Uğraşmak isteyene kolay gelsin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir