En Zor Yılın En Zor Stajı – Pediatri

Pediatri; bebek, çocuk ve ergenlerin (yeni doğanlardan,18-19 yaşındakilere kadar) tıbbi bakımıyla ilgilenen Tıp dalıdır. Pediatri genel olarak çocuk hastalıkları ile ilgilenir.

Staj konulu yazılarımın ilkinde, Tıp Fakültesinde eğitimin en zor yılının büyük çoğunlukla 4.sınıf olarak kabul edildiğinden bahsetmiştim. Her yılın en zor komiteleri olduğu gibi 4.sınıfında en zor stajı olmalı. Tıp Fakültelerinde genel olarak bu staj Dahiliye stajıdır.

En Zor Yılın En Zor Stajı - Pediatri - Doktor Bun

Okuduğum fakültede Dahiliye stajı zorluğundan hiçbir şey kaybetmemiş olsa da, Pediatri stajı normal zorluğunun üzerinde olduğundan, en zor staj olarak kabul edilir.

Tabi bunun birkaç sebebi var. Bence ilk sebebi, kendilerine ait bir hastanelerinin olması. 6 katlı sadece pediatriye ait bir hastane iyi bir yönetim ve yapılanmayı beraberinde getiriyor. Tabi bu durum iyi bir stajyer eğitimine sebep oluyor. Bu sirkülasyonun sonunda, öğrenciler açısından eğitici, öğretici, yorucu ve zor bir staj doğuyor.

Pediatri stajı diğer stajlardan daha uzun bir staj. Toplamda 9 hafta. Yani 2 aydan biraz daha fazla. İlk iki haftasında Dahiliye stajında olduğu gibi muayene eğitimi var. Küçük gruplar halinde 0 – 18 yaş grubunun muayene eğitimi veriliyor. Tabi yetişkin muayenesinden farklı bir çok yanı var. Özellikle yenidoğan ve 2 yaşına kadar olan çocukların muayeneleri yetişkinlerinkinden farklı birçok yanı var.

İlk iki haftada yapılan muayene eğitimlerinden sonra teorik dersler bitince, o hafta bulunduğumuz bölümün hocasının Asistan ve İntern doktorlarla yaptığı vizitlere katılıyorduk. Öğleden sonra ise her hafta farklı bir bölüm hocasıyla pratik eğitimler devam ediyor.

Günlük 2 saat teorik eğitimden sonra yapılan 1,5-2 saatlik vizitler ve öğleden sonra süren pratik eğitimler stajın sonuna kadar sürdü.

6 saate yaklaşan patik eğitimin sonunda ayakta kalacak gücümün kalmadığı günler çok oldu. Özellikle ilk 2 hafta derslerden sonra eve gittiğimde tek yapabildiğim şey dinlenmekti. Hatta bazı günler verilen hastaları hazırlamak için akşam geç saatlere kadar ayakta dikildiğim günler de oldu.

Uzun olan bu stajın bir sonucu da çok daha fazla ders notu demek. Tabi daha çok el yazması not, daha fazla çalışılması gereken sözlü sorusu ve daha fazla çalışılması gereken önceki yılların sorulmuş soruları demek.

Bu staj haftalarında çok güzel anılar biriktirdim. Ara ara bunları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Şimdi işin sınav aşamasına geçeyim.

Kasımın ilk haftasında başlayan stajın sınavı ocak ayının başındaydı. 7 ocakta teorik ve hasta başı sınavı vardı. 8 ocakta da sözlü sınavı yapıldı. Panomda yazan sınav için çalışmaya başlama tarihim 8 aralıkmış. Aslında 8 aralıktan önce 20 saatlik notu bitirmişim. Yani sınav için bir aydan daha fazla çalışmışım. Bu da benim Tıp Fakültesi rekorum oldu.

Bir aylık sınav için çalışma dönemimin ilk 2 hatasında ortalama 5-6 saatlik bir günlük çalışmam vardı. Sonraki günlerde ise 8-12 saat arasında değişen bir süre ders çalıştım.

Böyle bir sürecin yorgunluğu o kadar uzun sürmüş ki, sınav 8 ocakta bitmiş ama ben bu yazıyı 20 ocakta tamamlayabileceğim. Anlayın artık.

Bu yoğun staj ve çalışma evresinin sonunda teorik ve hasta başı sınavlarım gayet iyi geçti. Ertesi günkü sözlü sınavı için çalışmam gereken notları yetiştiremedim ve sözlü sınavına girerken büyük tedirginlik yaşadım. Korkarak girdiğim sözlü sınavının ilk 10 dakikası benim için oldukça kötüydü. Daha sonraki 20 dakika fena değildi.

Bu staj 4. sınıftaki Kadın Doğum, Anestezi ve Radyoloji stajlarımdan sonra aldığım dördüncü staj olmuş oldu. Sonuç olarak; oldukça bilgi edinilmiş ve pratik olarak büyük ilerleme kaydedilmiş bir stajı başarıyla tamamlayabildim.

Geriye aklıma geldiğinde yüzümde gülümseme bırakan; mini minnacık prematüre bebekler ve birbirinden tatlı çocuklar bu stajın unutulmazları oldu. Yine yüzümde bir gülümseme.

Ve böylece Pediatri stajı hakkında kısa bilgiler ve benim sınav sürecimi anlatmış oldum. Diğer staj yazılarında görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Doktor Bun | 20.01.2016 – Çarşamba (25.09.16’da düzenlenerek tekrar yayınlandı.)

2 Comments

  1. hasan kaya Yorum Ekle

    steteskop alacağım yarın..
    ama sağ kulağımda hafif bi duyma azlığı var:D
    tansiyon ölçerken falan ya da kalp seslerini duyuyordum fizyo lablarında.ama hastane içi gürültülü olur sanırım,ve duyması zor üfürüm duymam gerekirse,hem de hoca baskısı varken işim garanti olsun diye
    klasik2 yerine klasik3 alsam daha mı faydalı olur sizce.litmandan bahsediyorum..

    1. Doktor Bun Yorum Ekle

      Bu stetoskoplar arasında çok belirgin bir farklılık olduğunu sanmıyorum. Hastane içinde de olsanız kulağınıza stetoskobu taktığınızda dışarıdan gelen sesleri çok az duyuyorsunuz. Hatta hasta muayene ederken hasta ve hasta yakınının söylediklerini bile stetoskobunuz takılıyken duyamıyorsunuz.

      İşitme probleminiz ileri düzeydeyse, bu tarz problemi olan Doktorlar için üretilen özel stetoskoplar var, onları araştırmanızı öneririm.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir