Tıp Fakültesi Hakkında Sorular ve Cevaplar #1

Tıp Fakültesi hakkında merak ettiği soruları mail ve sosyal medya hesaplarımdan bana ulaştıran bazı öğrenciler var. Bu sorulara verdiğim yanıtları daha sonra soruyu soran öğrenciden izin alarak blogumda paylaşıyorum. Bu hafta bir öğrencinin sorduğu sorular, muhtemelen tüm merak edilen sorulara yanıt vermemi sağlayacak. Birkaç yazıdan oluşacak bu serinin ilk soru – cevap kısmında 8 soruya yanıt verdim. 

Sonraki soru – cevap yazılarına, metnin sonundaki linklerden ulaşabilirsiniz. Şimdi sorulara ve cevaplara geçelim.

Tıp Fakültesi Hakkında Sorular ve Cevaplar #1 - Doktor Bun

1. Tıp okumak için en az ve en fazla kaç puan almak gerekir?

2015 – 2016 eğitim öğretim yılı sonunda Tıp Fakültesi tercihi veren öğrenciler arasında en yüksek puan alan öğrenci 563,787 puan almış. Muhtemelen MF-3 puan türünde ilk 3 sıra içerisinde bulunuyordur. Genel olarak her yıl derece yapan öğrencilerin çoğu Tıp Fakültesi tercihinde bulunur. Aralarında birçok LYS Türkiye birincisi de bulunmaktadır.

Tıp Fakültesine giriş için geçen yıl en az 420,264 puan almak gerekiyormuş. Ancak bu puan özel bir üniversiteye giriş için olan bir puan. En düşük Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi için 460,632 puan alınmış geçen yıl. Bu öğrencinin MF-3 puan türündeki sıralaması 16.400 imiş. Özel Üniversiteler için birkaç yıl önce getirilen bir yasa ile Tıp Fakültesine giriş için ilk 40.000 içerisinde bir sıralamaya girme zorunluluğu getirilmişti.

Sonuç olarak, Devlet Tıp Fakültesine giriş yapmak için ortalama olarak ilk 16.400 içerisinde yer almak gerekiyor. Ücretli Özel Tıp Fakülteleri için ise ilk 40.000 içerisinde olmanız lazım.

2. Tıp Fakültesine öğrencileri neye göre alıyorlar?

Tıp Fakültesine giriş için pek fazla şart bulunmuyor. Üniversiteye giriş için girilecek YGS ve LYS sınavları sonrasında MF-3 puan sıralamasında iyi bir derece elde etmek gerekiyor. Önceki soruda ilk kaç öğrencinin giriş yapabildiğinden bahsetmiştim. Başarı dışında Tıp Fakültesine giriş için bir sınırlama bulunmuyor.

3. Tıp Fakültesine hangi puan türü ile giriş yapılıyor?

MF-3 puan türü ile giriş yapılmaktadır. Bu puan türünde iyi bir puana sahip olmak için iyi miktarda matematik ve fen bilimleri derslerini yapmak gerekiyor. Diğer dersler ile de puanınızı ve sıralamanızı daha iyi yere taşımalısınız.

4. Doktor olmak için kaç yıl okumak lazım?

Tıp Fakültesine giriş yapan bir öğrenci en az 6 yıl okumak zorundadır. Eğer giriş yaptığı okulda hazırlık sınıfı zorunlu tutulmuşsa en az 7 yıl olur bu süre. Okulda yaşanabilecek aksaklıklar ile bu süre daha da uzayabilir ancak 6 yıldan daha kısa olamaz.

Bu 6 yıl sonunda Tıp Fakültesinden bir Pratisyen Hekim olarak mezun olunuyor. Sonrasında ise devam eden uzunca bir süreç daha var.

5. Tıp Fakültesinde hangi dersler görülüyor?

Temel eğitim denilen ilk 3 yıllık süre esnasında; Anatomi, Fizyoloji, Biyokimya, Patoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Genetik, Histoloji, Embriyoloji, Farmakoloji, Biyofizik, Biyoistatistik, Tıbbi Biyoloji gibi dersler görülüyor.

Blogumda her bir ders için ayrı ayrı yazılarımı bulabileceksiniz. Bu yazılarda işlenen derslerde verilen bilgilerden, nasıl daha iyi anlaşılabileceğine kadar tüm detaylardan bahsedeceğim.

6. Tıp Fakültesinde hangi stajlar görülüyor?

Bir hastaneye başvuru esnasında gördüğünüz tüm bölümlerin stajları görülüyor. Başta Dahiliye, Pediatri, Genel Cerrahi, Kadın doğum olmak üzere akla gelebilecek tüm bölümlerin stajları 4. ve 5. sınıflarda öğrencilere öğretilmektedir. 

Blogumda her bir staj için ayrı ayrı yazılarımı bulabileceksiniz. Bu yazılarda işlenen derslerde verilen bilgilerden, nasıl daha iyi anlaşılabileceğine kadar tüm detaylardan bahsedeceğim.


7. Stajlar nerede yapılıyor?
Tıp Fakültelerindeki stajlar, üniversiteye bağlı olan Tıp Fakülteleri Hastanelerinde yapılmaktadır. Staj süreleri öğrenilecek bilgilerin miktarlarına göre farklılık göstermektedir. Bazı stajlar için ise o şehirde bulunan diğer hastanelerden yardım alınabilmektedir. Örnek olarak; Kadın Doğum stajı esnasında o şehirde bulunan doğum evleri öğrencilere pratik yapma imkanı sunmaktadır.
8. Stajlar kaçıncı sınıfta yapılıyor?
İlk üç yılın teorik ağırlıklı eğitiminden sonra 4. ve 5. sınıflarda stajlar yapılmaktadır. Bazı üniversitelerde 3.sınıflarda da staj yapılıyor.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Doktor Bun | 04.06.2017 – Pazar

Doktor Bun’u sosyal medyada da takip edin ; 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir