Mail kutuma ve blog yazılarımın altına “Tıp Fakültesi öğrencisinin bir günü nasıldır?” şeklinde onlarca soru geldi. Kısa kısa açıklamalar ile yanıtladığım bu soruya kapsamlı bir cevap vermem gerektiğini düşündüğüm için böyle bir yazı ile karşınızdayım.
Bu yazıyı üçe bölerek yazacağım. Tıp eğitiminin temel kısmı olan ilk üç yılda Tıp Fakültesi öğrencisinin bir gününün nasıl geçtiğini bu yazıda bulabileceksiniz. Bir sonraki yazıda 4. ve 5. sınıftaki stajyer Tıp Fakültesi öğrencisinin bir gününden bahsedeceğim. En son yazıda ise İntern Doktor olan son sınıf Tıp Fakültesi öğrencisinin bir gününden bahsedeceğim. O zaman başlayalım.
Bu yazıdaki Tıp Fakültesi öğrencimiz 1.sınıfta okumakta olsun. İçinde bulunduğu gün ise laboratuvar eğitimlerinin olmadığı pazartesi günü. (Bu yazıdaki günler, sınıflar ve işlevler konunun anlaşılması için kullanılacaktır.)
Birinci sınıftaki her hangi bir pazartesi gününde ortalama 8 saatlik teorik eğitim olur. Bu nedenle Tıp Fakültesi öğrencimiz önceki günden (pazar günü) ertesi günün (pazartesinin) ders programına bakar ve ona göre hazırlıklarına başlar. Derslerde kullanacağı ders notlarını kontrol eder, alet ve edevatlarını hazırlar. Sabah saat 8’den akşam 5’e kadar sürecek yoğun bir teorik eğitimi olacağı için dinlenmesi gerekiyorsa erkenden uyumalıdır.
Sabah 8’de yaklaşık 300 kişinin eğitim göreceği Dönem-I amfisinin orta kısımdaki orta sıralardan birine yerleşir. 08:00’da günün ilk dersi başlar ve 08:50’de biter. 08:50 – 09:00 arasında ders arası olur. 09:00’da günün ikinci saat dersi başlar ve bu ders de 09:50’de biter.
10:00’da derse gelen öğretim üyesi dersini ara vermeden blok şeklinde 11:50’de bitirir. Çünkü ara vermeyi sevmiyor. Sevmemesinin sebebi 11:00’da derste hazır bulunması gereken öğrencilerin pasif davranarak dersten on dakika çalmaları. (Yapmayın böyle şeyler.😃) Bu tarz öğretim üyelerinin bazıları 10:00’da başlayan derslerini blok olarak işleyerek 12:10’da bile bitirebilir, yapacak bir şeyiniz yok ne yazık ki.
• Tıp Fakültesinde Sınıflar – 1. SINIF
• Yeni Stajyer Doktorlara Tavsiyeler
• Son Staj Son Heyecan
Öğrencimizin günü normal bir gün olduğundan öğlen arasına tam 12:00 da çıkıyor. Bu öğlen arasında ilk yapması gereken şey karnını doyurmak. Sınıfından birkaç arkadaşı ile birlikte üniversitedeki en yakın yemekhaneye doğru gidiyor. Ülkemizdeki üniversitelerde ortalama yemek fiyatı 1.5 – 3.0 TL arasında değişmektedir. Yemeğini yiyor ve geriye kalan öğlen arasında diğer ihtiyaçlarını hallediyor.
Öğleden sonra 13:00’da günün beşinci saat dersi başlıyor. Sirkülasyon bu şekilde devam ediyor ve 17:00’da günün son saat dersi bitene kadar. Dersi biten bir Tıp Fakültesi öğrencisinin yapması gereken başlıca bazı şeyler vardır. Öncelikle gün içinde gördüğü dersleri tekrar etmeli, önceki günden kalan eksiklerini tamamlamalı ve sonraki güne hazırlanmalıdır. Vakit kalırsa gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilir, sosyal aktivitelerle zaman geçirebilir vs. Bu kısımdan sonrası tamamıyla kişinin kendi özelliğine göre şekillenmektedir.
Ders bitiminden sonraki zamanlar nasıl geçerse geçsin ertesi gün sabah erkenden yeniden derste olmanız gerekiyor. Bu yüzden iyice dinlenmeli ve o güne hazırlanmalısınız.
Laboratuvar eğitiminin olduğu bir günde ise sadece küçük farklılıklar var. Bahsettiğim ders saatleri gibi laboratuvar saatleri olacaktır. Tabi laboratuvar grubunuz 300 kişiden oluşamayacağı için sınıfınızı 4 gruba bölecekler ve her grubun laboratuvar saatleri farklı olacaktır. Mesela Anatomi Laboratuvarı bir grup için 08:00-10:00 arasında iken başka bir grubunki 15:00-17:00 arasında olabilmektedir.
Aynı gün içinde 4-5 farklı dersin laboratuvarı olabileceği gibi yine aynı gün içinde hem teorik ders hem de laboratuvar dersleri olabilmektedir. Burada bahsettiğim laboratuvarlar bazı dersler için pratik eğitimler şeklinde de olabilmektedir.
Ortalama olarak temel eğitim yıllarında bir hafta içi günü bu şekilde geçmektedir. O gün işlenecek dersler daha geç başlayacağı gibi daha erken de bitebilir. Öğrencinin günlük aktiviteleri içinse hiçbir sınır yok tabii ki.
Bir cevap yazın