Ameliyathanenin Her Şeyi – Anestezi ve Reanimasyon

Staj kategorisindeki yazı serimde şimdi sıra Anestezi ve Reanimasyon‘da. Okuduğum fakültede normalde 5.sınıfta seçmeli ders olarak sunulan bu staj, ilk defa bu yıl 4.sınıfta başlı başına bir staj olarak 2 haftada anlatıldı.

Ameliyathanenin Her Şeyi - Anestezi ve Reanimasyon - Doktor Bun

Şimdi nedir bu Anestezi ve Reanimasyon dediğinizi duyar gibiyim. Anestezi kelimesine her birimiz aşinayızdır. Reanimasyon ise uyanma anlamına gelmektedir. Hastalar cerrahileri sonrasında derlenme odasına alınırlar ve orada uyanırlar. İşte bu reanimasyondur.

Anestezi ve Reanimasyon Doktorları, ameliyat ile alakalı kısmın en önemli insanlarıdır desek abartmış olmayız.

Anestezi ve Reanimasyon Doktorlarımız ameliyatın her türlü cefasını göğüsleyen insanlardır. Ameliyathaneye ilk giren ve en son çıkan Doktorlardır. Hiçbir an hastanın başından ayrılamazlar ve hatta tuvalete bile gidemezler. Hastanın uyuyup uyanmasından tutun da ağrı duyup duymamasına, kalp ritmine, tansiyonuna, idrarına kadar her şeye dikkat ederler.

Bu doktorlarımız hastanın ameliyat sonrasında uyanmasına, uyandıktan sonrada takibine katılır. İşte böyle bir bölümün stajından bahsedeceğim.

Derslerde ameliyatlarda kullanılan anestezik maddeler detaylarıyla anlatılıdı. Çünkü sizin tansiyonunuzun, diyabetinizin, kalp yetmezliğinizin ve diğer her bir hastalığınızın  etkileyebileceği ilaçlardır bunlar. Her hastaya göre özenle seçilir.

Anestezik maddeler dışında, ilk yardım konuları da önemli yer kaplıyordu. Entübasyon, zehirlenme gibi birçok değişik konu da bu staj içinde anlatıldı. Stajın teorik sınavı benim açımdan oldukça iyi geçti. Sözlü sınavı ise ertesi gün yapıldı.

Gireceğim sözlü için neredeyse 3 saat kadar beklemek zorunda kaldım. Beklemek sıkıntı teşkil etmiyor ama sizden önce giren her bir kişi ile sizin heyecan düzeyiniz artıyor. Sıram gelmeye doğru artık beklemenin yorgunluğu ve oluşan heyecan ile baya bir yorgun düşmüştüm. Sonunda girdiğim sözlü sınavında hocalarımızın da yardımıyla gayet güzel bir şekilde bitirmiş olduk.

Küçük stajlardan biri olan Anestezi ve Reanimasyon stajını da başarılı bir şekilde atlatmış oldum. Sonraki staj yazılarımda görüşmek üzere.

Sağlıkla dolu günler dilerim.

Doktor Bun | 16.07.2016 – Cumartesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir