Dördüncü sınıf başlangıcında sınıfın dört büyük parçaya ayrıldığından bahsetmiştim. Bu parçaların her birinin kendine göre stajları alma sıralaması var. Benim düştüğüm grubun sıralamasında ilk staj Kadın Doğum ve Hastalıkları‘ydı. Bu yazıda sizlere ilk stajımdan bahsedeceğim.
İlk üç yılı atlattıktan sonra artık bir
Stj. Dr ünvanı alarak başladığım bu yıl için, başlangıç olarak en iyi stajda olduğumu söylemeliyim. Çünkü bu yılın başlangıcında ve bitişinde daha rahat
stajları alırken yılın orta kısımlarında daha zor olan stajları alacaktım. Bu sebeple
dört büyük stajdan biri olan Kadın Doğum ve Hastalıkları’nı yılın en başında alacak olmak sevindiriciydi.
Kadın Doğum ve Hastalıkları okuduğum fakültede 7 haftalık bir staj. Genel olarak genç bir hoca kadrosuna sahip olan bu stajın hocaları, bu yıl içinde göreceğim derslerin hocalarına göre ders performansları oldukça iyiydi. Tabi bunun birkaç sebebi var. Mesela 2 saatlik bir ders için anlatılacak bir konu diğer büyük stajlarda anca 1 saatte anlatılabilirdi. Ders süresinin nota göre uzun olması çoğu zaman dersin erken bitmesine, ders içinde hocalarımızla bolca sohbet etmeye, esprilere ve eğlenceli bir ortamın oluşmasına olanak sağlıyordu.
Biraz da staj kısmından bahsedersek; dersler sonrasında sabah ve öğlenden sonra ikişer saat pratik bulunuyordu. Sabah pratikleri polikliniklerde asistan abi ve ablalarımız ile çoğu zaman
hasta bakarak geçiriliyordu. Öğlenden sonra ise hocalarımızla servislerde yapılan
pratik dersler ile eğitim devam ediyor. Staj içinde grubumuz kendi arasında 6 gruba ayrılmış ve her hafta farklı bir Kadın Doğum ve Hastalıkları kısmında bulunuyorduk. (Örn:
Doğumhane, Ameliyathane, Perinatoloji, Jinekoloji vb.)
Bu stajın en akılda kalan tarafı, yeni bir canlının doğumuna şahit olmak. Bunun dışında kadınlarda sık görülen hastalıklar, gebe takibi gibi birçok öğrenilmesi gereken konuyu barındırıyor.
Tabi biriken notlar ile stajın sonu gelmesiyle beraber stres de baş gösteriyor. Çünkü ilk defa gerçek manada bir hoca grubu karşısında sözlü sınava tabi tutulacağız.
İlk
staj oluşu dolayısıyla en çok efor harcadığım ve en iyi şekilde öğrendiğim staj Kadın Doğum ve Hastalıkları stajı oldu. Oldukça iyi bir şekilde çalıştığım bu sınavın teorik sınavından iyi bir not aldım. Ertesi gün sabah 08:30 da hoca odalarının olduğu koridor adrenalin kokuyordu. Ben kendi hoca grubum için ikinci sırada girdim sözlü sınavına.
Burada araya girmem gerekiyor. Bu sözlü sınava sadece kafanızda taşıdığınız bilgilerle girmeden önce yapmanız gereken bir işlem var. Bu da düzgün bir kıyafetle sözlü sınavına gelmek.
Sözlü sınavı günü ortalık adeta bir podyum gibi olur. Erkek öğrenciler takım elbise ve kundura ayakkabılarını giymiş, güzelce bir sakal traşı olmuş, saçlarını düzene sokmuş haldedirler. Üç yılı aşkın süredir gördüğünüz sınıf arkadaşlarınız çok farklı bir şekilde artık karşınızdadır. Tabi siz de onlara göre öylesiniz. Bayan öğrenciler için bilgi vermeye gerek yok çünkü az çok ne şekilde olduklarını tahmin ediyorsunuzdur.
Sözlü kısmına geri dönüyorum. Benden önce giren arkadaşım gayet iyi bir sözlü geçirip çıkmıştı. Ve artık ilk sözlü sınavıma girmek üzereydim. (Şu satırları bu sınavdan 8 ay sonra yazıyorum ama yine heyecanlandım.) Ve ilk sözlü sınavım başladı. Genel olarak hocalarımız ilk olarak kendinizi tanıtmanızı ister. Sonra memleketle alakalı bir şeyler sorar. Böylece az da olsa heyecanınız azalır.
Sonra ilk sorum geldi. Önceki gün bu notlardan sorulmaz diyerek es geçtiğim notlardan biriydi sorum. Daha sonra bu notun baştan sona tüm detayları sorularımın devamı oldu. Her ne kadar sözlü sınavı için es geçmiş olsam da teorik sınav için bu nota iyi çalışmıştım. Art arda gelen bu nottaki tüm sorulara net cevaplar verdim. Sonraki sorularım genel olarak daha bilinmesi gereken konulardandı. (Postpartum kanamalar, Preeklampsi) Bu sorulardan birinde soruyu soran hoca oldukça detay kısımlara girdi. Bu aslında sözlü sınavda bir eşiği açan öğrenciye daha yüksek not verebilmek için yapılır. Detay soruların büyük çoğunluğunu yanıtladıktan sonra sözlü sınavım sona erdi.
Çıkmadan önce sözlü hocalarımdan biri geçtiğimi söyledi ama kaçla geçtiğimi söylemedi
. Odadan dışarıya ilk stajını başarıyla atlatmış bir stajyer olarak çıktım. Tabi dışarıda bekleyen daha sözlü sınavına girmemiş meraklı gözlere size sorulan soruları, hocaların öğrenciye yaklaşımını uzunca bir süre atlattıktan sonra artık diğer sözlü sınavına kadar rahatlamış oldum.
Sonuç mu? 4.sınıftaki en yüksek sözlü notumu aldım. İşte böyle. İlk staj maceram az çok böyle özetlemiş oldum. Üzerinden 8 ay geçtikten sonra tabi. Sonraki staj yazımda görüşmek üzere.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Doktor Bun | 11.07.2016 – Pazartesi
Bir cevap yazın