Ömür hızla gelip geçiyor. Hem de nasıl bir hız. Ben ne ara 5.sınıf oldum? Hangi ara 4 yıl okudum? İnanın bu soruların cevabını pek veremiyorum. Bu sorulara cevap vermek de pek önemli değil aslında. Önemli olan içinde bulunduğum günün kıymetini bilerek yaşayabilmem.
Böyle aforizmatik bir girişten sonra sadede gelelim. Bu hafta itibariyle 5. sınıfta okumaya başlamış bir Tıbbiyeliyim. Geçen yılın benim açımdan güzel geçişi bu yılın kıymetini daha bir arttırdı sanki. 5 yıllık okul başlangıçlarım arasındaki en iştahlı başlangıcım bu yıl için oldu. Umarım böyle de devam eder.
Bu blogu yazmamın temel amacı geriye dönüp baktığımda, bana hatırlanacak şeyler bırakmasıdır. Diğer amaçları arasında Tıp hakkında, okuldaki yıllar hakkında gibi birçok konuda yaşadığım şeyleri, edindiğim bilgileri birileriyle paylaşmak. Daha bir sürü amaç sayarım ama ilk iki neden anı biriktirmek ve bilgi paylaşmak denebilir.
İşte bu amaçla yazılan yazılardan birini okuyorsunuz şu an.
Önceki yıl tamamlanan 4 büyük stajdan ve birkaç küçük stajdan sonraki yıl. Bu yılda yine stajlarla geçiyor. Ama bunların tamamı küçük stajlar. En uzunu 3 hafta en kısası 1 hafta olmak üzere 16 adet staj yer alıyor bu yılda. Sürekli bir sınav dönemi içinde olduğumuz yıl. Ama eskisi gibi zor değiller bu sınavlar. Belki de eşik noktamızın yükselişi nedeniyle 5. sınıf, çoğu öğrenci tarafından zor bir yıl kabul edilmiyor.
5. sınıfın hemen başlangıcında önceki yılda olduğu gibi, sınıf gruplara bölünüyor. Bu bölünen grup sayısı üniversiteye göre fark gösteriyor. Bizim okulumuzda 5. sınıfta 12 grup yer alıyor ve her bir grupta 20-25 arasında öğrenci bulunuyor.
Gruplar kendilerine ait staj sıralaması ile okula başlıyor. Benim ilk stajım Üroloji. Sonrasında uzun yıllardır beklediğim Psikiyatri geliyor. Stajlar hakkındaki yazılarımı her stajın sınav bitiminden sonra blogumda okuyabileceksiniz.
Staj sonunda tabii ki sınavlara tabi tutuluyoruz. Stajdan staja fark etmekle birlikte teorik, hasta başı ve sözlü sınavları başarı ile geçmemiz gerekiyor.
Nispeten küçük bölümlerin stajları alındığı için, daha detaylı bir şekilde öğrenimin sağlandığı bir yıl olarak görülebilir bu yıl. Sınavlar arasındaki sürenin kısa oluşu ise sürekli bir çalışma gerektirecek. Bu yüzden yorgun geçireceğimiz bir yıl olarak kendini hissettiriyor.
5. sınıf için ayrı bir paraf düşersem, bu yılın en büyük öneminden biri de, uzmanlık sınavına çoğu öğrencinin çalışmaya başladığı yıldır. Rekabet bu hızla ilerlerse çok daha alt sınıflarda sınava çalışmaya başlamak gerekebilir ama şu anda halen 5.sınıf bir dönüm noktası bunun için. Üst dönemlerimden gördüğüm kadarıyla, herkesin bir iştahla uzmanlık sınavı için çalışmaya başlamış gibi görünüyor olsa da, çok az öğrenci devam ettirebiliyor bu çalışmayı.
Bir sonraki yazımda bu yıl için kendime vereceğim hedefler arasında TUS içinde bir madde yer alacak zaten. Bakalım ben nasıl bir yol çizeceğim bu yıl?
5. sınıf için söyleyeceklerim kısaca bu kadar. 4.sınıfa başlarken yaşananlar adlı yazımı buradan okuyabilirsiniz ayrıca. Sonraki yazımda görüşmek üzere.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Doktor Bun | 09.09.2016 – Cuma
Bir cevap yazın