DHY ataması ile herhangi bir kuruma atandıktan sonra iki farklı statüde olabilirsiniz. Bunlardan biri 657 sayılı kanuna bağlı devlet memurluğu, diğeri ise 4924 sayılı kanuna bağlı sözleşmeli doktor olmaktır.
Özellikle ilk defa atanan Pratisyen Hekimlerin kafasında büyük soru işaretleri oluşturan sözleşmeli Doktor olmak ve 4294’e bağlı Doktorluk ile alakalı tüm bilgileri bu yazıda bir araya getirmeye çalıştım.
Sözleşmeli Doktor | 4924’e Bağlı Doktorluk
DHY ataması ile bir sağlık kurumuna atandıktan sonra başlangıcınızı yapacaksınız. Bu aşamadan sonra bazı cümleleri ilk defa duyacaksınız. Bunlar;
- 657 sayılı kanuna tabi devlet memurları
- 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli hekimler
Sözleşmeli Hekimlik aslında özel bir statüdür. Atandığınız kurumda boş kadro varsa ancak sözleşmeli olabilirsiniz. Boş kadro yoksa diğer tüm Hekimler gibi siz de 657 sayılı kanuna tabii bir Doktor olacaksınız.
Çalıştığınız kurumda sözleşme kadrosu varsa veya sonradan sözleşme kadrosu boşalırsa dilekçe vererek sözleşmeli olabilirsiniz. Peki neden sözleşmeli olmalısınız?
Maaş Artışı
|
İstifa Kolaylığı
İşte bu noktada sözleşmeli olmanın müthiş avantajını yaşayabilirsiniz. Ne demek mi istiyorum? Hemen açıklayayım;
|
TUS’da EAH veya SBA yazma kolaylığı
|
Sözleşmeli Doktor olmanın böylesine büyük 3 özelliği var. İstifa kolaylığı ve maaş artışı nedeniyle sözleşmeli kadroya geçmenizi öneririm.
4924’e bağlı Hekimliğin diğer bazı özellikleri ise şunlardır:
- Sözleşmenin genellikle bir süresi vardır ve süre sonunda yenilenir. Bazı nadir durumlarda sözleşme yenilenmesi olmaz. Bu durumda bulunduğunuz kurumda memuriyet statüsünde çalışmaya devam edersiniz.
- Aday memur iken sözleşmeye geçtiğinizde aday memurluk süreniz dolmaz. Bu süreyi mesleğinizin daha ileri bölümlerinde tamamlayarak aday memurluğunuzu tamamlayabilirsiniz.
- İstediğiniz an bir dilekçe ile 657 sayılı yasaya tabii memuriyete geri dönebilirsiniz.
- Sözleşmeye geçtiğinizde hizmet puanı almaya devam edersiniz. Bu sayede DHY sürenizi tamamladığınızda tayin hakkı elde edersiniz. Tayin hakkınızı kullanmak için 657’ye geri dönmek zorundasınız. Sözleşmeli iken tayin hakkınızı kullanamazsınız.
- Memuriyetteki dereceniz ilerler ancak bu durum 657’deki gibi değildir. Sözleşmeden ayrıldıktan sonra kademe ve dereceniz toplu olarak verilir.
- Yıllık izin süreniz 30 gündür. Aynı yıl içerisinde kullanılmayan izinler bir sonraki yıla devredilmez.
- Sözleşmeden istifa ettikten sonra en yakın DHY atamasına girebilirsiniz.
Sözleşmeli Hekim olmanın birçok avantajı ve çok küçük birkaç dezavantajı vardır. Tüm bu noktalar itibariyle 4924’e tabi Doktor olmanın daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim.
Nasıl Sözleşmeli Doktor Olunur?
Sözleşmeli Doktor olmanın tek ve yegane şartı; kurumunuzda boş sözleşme kadrosunun bulunması ve sözleşmeye geçme sırasının sizde olmasıdır. |
Sözleşme sırası sizdeyse ve o an boş bir sözleşme kadrosu varsa kurumunuzdaki yetkililer bunu size bildirecektir. Kısa bir süre içerisinde karar vermelisiniz.
Kararınız pozitif yöndeyse sözleşmeye geçmek istediğinize dair dilekçeyi dolduracaksınız. Kurumunuz bu dilekçeyi il sağlık müdürlüğüne iletecektir.
Dilekçeyi verdikten sonraki ayın 15’inde sözleşme kadrosuna geçmiş olacaksınız. Bu süreç kurumlar arasında farklılıklar gösterse de genel hatlarıyla bu şekildedir.
Sözleşmeli Doktorluktan İstifa Etmenin Yaptırımları Nelerdir?
Tabii ki sözleşmeli kadrodayken istifa etmenin de yaptırımları vardır.
Bu yaptırımlar şunlardır:
|
Gördüğünüz üzere sözleşmeden istifa etmenin yaptırımları oldukça basittir. Herhangi bir memuriyet cezası, istifa engeli veya uzmanlık kadrosu engeli bulunmuyor.
Sözleşmeden usullü şekilde istifa etmek istiyorsanız şu adımları izlemelisiniz:
- Sözleşmeden usullü şekilde istifa etmek istediğinizi belirten dilekçeyi vermelisiniz.
- Sonrasında dilekçenizin kabulünü beklemelisiniz.
- Sözleşmeden istifa dilekçesinin kabulü için en uzun süre 2 aydır.
- En geç 2 ay içinde görevden ayrılışınızı yapabileceğinize dair bildirim alacaksınız.
- Sonrasında görevden ayrılışınızı yapabilirsiniz.
Bu senaryo ile hareket ederseniz usullü şekilde 4924’den istifa etmiş olacaksınız. Karşılaşacağınız tek yaptırım 2 yıllık sözleşme kadrosuna geçememe cezası olacaktır.
Usulsüz şekilde istifa edecekseniz yapmanız gereken tek şey; istifa dilekçesi vermek ve arkanıza bile bakmadan gitmek olacaktır. Herhangi bir bekleme veya cevap süresine ihtiyacınız olmayacaktır. Usulsüz olarak 4924’den istifa ederseniz, 4 yıl boyunca yeniden sözleşme kadrosuna geçemezsiniz. |
Sözleşmeli kadrodan istifa edecekler için hazırlamış olduğum örnek dilekçeyi ve detaylı açıklamayı “Sözleşmeli Doktor İstifa Dilekçesi | 4924’e Bağlı Doktor İstifa Dilekçesi” yazımda bulabilirsiniz.
Bu yazıda sözleşmeli doktorluk hakkında bütün detayları bir araya getirmeye çalıştım. “Sözleşmeli Doktor Olmak | 4924’e Bağlı Doktorluk ve İstifa” adlı bu yazım umarım sizler için faydalı bir kaynak olmuştur.
Aklınıza takılan soruları yorum bölümünden ve iletişim kutusu üzerinden Doktor Bun’a sorabilirsiniz.
4924 sözleşme dönemi sonunda sözleşme yenilemeyerek 657’ye geçmeksizin görevden ayrılmak mümkün mü ?
4924’e bağlıysanız mevcut sözleşmeniz bittiğinde otomatik olarak 657’ye geçiyorsunuz. Bu aradaki süreçte dikkatli olmanız gerekiyor. İstifanızı 4924’lü iken uygulatmalısınız.
Sözleşmeniz yenilenmediğinde otomatik olarak 657’ye geçeceğiniz için, tam bu anda istifa etmeniz memuriyetten istifa etmekle sonuçlanabilir.