Üniversite okumak için yapılan konuşmalar esnasında, hangi fakültede kaç gün ders işlendiği, derslerin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği konusu sık sık gündeme gelir. Ben de, Tıp Fakültesi’nde haftada kaç gün ders olduğunu sizler için yanıtlamak istedim.
Tıp Fakültesinde haftada kaç gün ders olur, dersler saat kaçta başlar ve saat kaçta biter, bir günde ortalama olarak kaç saat ders görülür gibi merak edilen soruların yanıtını bu yazıda bulabileceksiniz. Hadi başlayalım öyleyse.
Blogumda yer alan “Tıp Fakültesi öğrencisinin bir günü nasıldır?” adlı yazımda bu sorulara kısaca cevap vermiştim. Dilerseniz o yazıya bakarak aynı cevabı farklı şekilde görebilirsiniz.
En başta, Tıp Fakültesi eğitimi devam zorunluluğu taşır. Bazı bölümlerde devam zorunluluğu olmasa da, Tıp bölümünde devam zorunluluğu vardır ve kurallar oldukça nettir.
Bir kurul başlamadan, ders programı ve içeriği tamamıyla bellidir. Bu ders programı içerisinde, toplam ders sayısı yer alır. Kurul içerisinde bulunan teorik derslerin en az %75‘ine aktif olarak katılmak zorundasınız.
Kurul içerisinde bulunan pratik derslerin en az %80‘ine katılmak zorundasınız. Bu kural oldukça nettir ve aşılması durumunda geri döndürülemez şekilde sınıf veya kurul tekrarına sebebiyet verir.
Staj eğitimleri için de bu kurallar geçerlidir. Stajların içeriğinde bulunan teorik derslerin %75’ine ve pratik derslerin %80’ine katılmak zorundasınız.
Tıp Fakültesinde Haftada Kaç Gün Ders Görülür?
Bu soruya kendi Tıp eğitimimi baz alarak cevap vereceğim. Fakülteler arasında eğitim farklılıkları bulunmaktadır ancak vereceğim cevap birçoğu için geçerli olacaktır.
Tıp eğitimi esnasında haftanın her günü ders vardır. Hem de hiç sekmeden 6 yıllık Tıp eğitimi boyunca. Sadece ara dönem ve yıl sonu tatili için boşluk vardır.
Hiç mi boş gün olmuyor dediğinizi duyar gibiyim. Maalesef, olmuyor. Kendi Tıp eğitimim esnasında tamamıyla boş olan hafta içi gün sayısı bir elin parmaklarından fazla değildir. Hem de altı yıl için konuşuyorum. |
Elli yıllık köklü bir fakülteden mezun olduğum için böyle bir durum oluşmuş olabilir. Ancak diğer fakültelerin de aynı şekilde eğitim verdiğini biliyor.
Tıp kazanmak ve sonrasında Tıp okumak istiyorsanız şunu bilmelisiniz; en az 6 yıl boyunca hafta içi her gün dersiniz olacak. Ders saatleri bilgisini ise hemen aşağıdaki soru içerinde bulabilirsiniz.
Tıp Fakültesinde Bir Günde Kaç Saat Ders Vardır?
Bu sorunun cevabı inanılmaz derecede değişkendir. Bazı kurullar aşırı yoğundur ve iki ay boyunca 08:00 – 17:00 arasında 8 saat ders olur. Bazı kurullar daha rahattır ve bazı günlerinde sadece 2 saat ders olur.
Bu sorunun tam olarak bir yanıtı yok anlayacağınız. Okuyacağınız fakültenin eğitim yılını açtığı başlangıç zamanı ile eğitim yılının bittiği zaman arasındaki süre oldukça önemli oluyor.
Ağustos sonu – eylül başı gibi eğitimine başlayan Tıp Fakültelerinde, kurulların içerisindeki ders yoğunluğu şiddetli olmuyor. Eylül sonu – ekim başı gibi eğitimine başlayan fakültelerde ders yoğunluğu şiddetli olabilmektedir. |
Anlayacağınız; seçeceğiniz Tıp Fakültesine göre gün içerisinde göreceğiniz ders sayısı değişecektir. Ortalama olarak bir günde 6 saat dersin görüldüğünü söyleyebilirim sizlere.
Tıp Fakültesinde Dersler Saat Kaçta Başlar?
Tıp Fakültesine gelmeden önce uyku seven öğrencilerden biriyseniz, aklınıza Tıp bölümünde derslerin saat kaçta başladığı sorusu kesinlikle gelmiştir. Benim gelmişti ve uzun yıllar sıkıntı çektim bu yüzden.
Bir gün içerisinde ortalama olarak 6 saat ders görülür. Dersler genellikle 08:00‘da başlar. Yine de bu saat durumu değişkenlik gösterebilmektedir.
Altı saat dersin olduğu bir günde dersin 10:00′da başladığı da görülmektedir. Bu durum okuyacağınız fakülteye ve içinde olduğunuz kurula göre değişmektedir.
Tıp Fakültesinde kaç gün ders olur sorusu başta olmak üzere, bir günde kaç saat ders vardır ve dersler saat kaçta başlar sorularına cevap vermeye çalıştım.
Umarım aklınızdaki sorulara yanıt bulabildiniz bu sayede. “Tıp Fakültesi hakkında soru ve cevaplar” adlı kategoride onlarca soruya daha cevap verdim. Bakmanızı tavsiye ederim.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Haftasonu tatili de mi yok?
Tıp Fakültesinin ilk 5 yılında hafta sonlarında teorik dersler veya pratik dersler yoktur. Tamamen boştur. Tıp eğitiminin son yılı olan 6.sınıfta hafta sonlarında nöbetleriniz olabilir, bu yüzden cumartesi veya pazar günü hastanede olabilirsiniz.
Tı fakultesinde uygulamalı iğne eğitimi kaçıncı sınıfta başlıyor.
Kan alma, damar yolu açma, enjeksiyon yapma gibi eğitimler fakülteden fakülteye göre farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden net şekilde “şu sınıfta eğitimi verilir” diyemem.
Kendi eğitimim esnasında birinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda bu konuda eğitim aldık. Altıncı sınıfta ise bu işleri neredeyse her gün uygular hale gelmiştik.
“Staj eğitimleri için de bu kurallar geçerlidir. Stajların içeriğinde bulunan teorik derslerin %75’ine ve pratik derslerin %8’ine katılmak zorundasınız”
Yüzde 8 lik ifade yüzde 80 olmalıydı sanırım. Yardımcı olmak istedim teşekkür ederim
İlginiz için teşekkür ederim, düzeltildi.
Sizce selçuk tıpı mı tercih etmeliyim yoksa ankara yıldırım beyazıtı mı yardımcı olursanız sevinirim.
Yıldırım Beyazıt Tıp sanırım 2.mezunlarını bu yıl verdi. Daha yeni bir fakülte ve alması gereken çok yol var. Selçuk Tıp’ı seçmeniz daha yararlı olacaktır.