Doktorların uzmanlık dalları ve branşları her dönemde merak edilmiştir. Bir hastane içerisine girdiğinizde, onlarca farklı bölüm ve dal görürsünüz. Tüm bu dallar Doktorların uzmanlık alanlarıdır. Sizlerin bildiği branşlar haricinde de birçok bölüm bulunmaktadır.
Yazının ilerleyen bölümlerinde uzmanlık bölümleri hakkında detaylı bilgiler bulabileceksiniz. Tıpta uzmanlık nedir, uzmanlık eğitimi kaç yıldır ve Doktorların uzmanlık dalları/branşları nelerdir gibi soruların cevabına geçelim.
Soru başlığına yanıt vermeden önce sizlere kısaca bazı bilgiler vereceğim. Bu sayede, hem konuyu daha iyi anlamış olabileceksiniz hem de uzmanlık hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.
Tıp Bölümünde Uzmanlık Nedir?
Tıp Fakültesi eğitimi içerisinde, uzmanlık eğitimi yoktur. Tüm bölümlerin eğitimi alınır ve mezun olunur sonrasında. Mezun olunca alınan unvan Pratisyen Hekimdir. Pratisyen Hekimler herhangi bir dalda uzmanlaşmamış Doktorlardır.
Tıp Fakültesi bittikten sonra girilen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile uzmanlık eğitiminin önü açılır. Bu sınavdan başarı ile ayrılan Hekimler, çeşitli yerlerde, çeşitli uzmanlıklar tercih edebilmekte ve eğitimlerine başlamaktadırlar.
Uzmanlık için, Tıp Fakültesinden ayrı olarak tekrar eğitim almanız gerekmektedir. Yerleştiğiniz uzmanlık bölümünde önceden belirlenmiş süre kadar eğitim alırsınız. Bu süre tamamlandığında, artık bir Uzman Doktor olursunuz.
Uzmanlık Eğitimi Kaç Yıldır?
Bu soruya cevap olması için daha önce kapsalı bir yazı yazmıştım. Doktorların uzmanlık dalları ve eğitim süreleri adlı yazıma bakabilirsiniz.
Burada da kısaca cevap vereyim. Tıp bölümünde uzmanlık süresi değişkenlik göstermektedir. En kısa süreli uzmanlık süresi 3 yıldır. Aile Hekimliği uzmanlığı bu süreye örnektir. En uzun süreli uzmanlık süresi ise 6 yıldır. Beyin Cerrahisi uzmanlığı bu süreye örnektir. |
Genel hatlarıyla uzmanlık süresi 4 veya 5 yıldır. Dahili bölümlerin çoğu 4 yıl uzmanlık süresine sahipken, cerrahi bölümlerin çoğu 5 yıl uzmanlık süresine sahiptir.
Doktorların Uzmanlık Dalları/Branşları/Bölümleri Nelerdir?
Tıp bölümünde birçok uzmanlık bölümü bulunmaktadır. Aşağıdaki listeye baktığınızda, Tıp bölümünün aslında devasa bir bölüm olduğunu fark edeceksiniz. Aşağıdaki listede, tüm uzmanlık dalları yer almaktadır.
1. İç Hastalıkları 2. Kardiyoloji 3. Göğüs Hastalıkları 4. Enfeksiyon Hastalıkları 5. Nöroloji 6. Psikiyatri 7. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 8. Çocuk Psikiyatrisi 9. Dermatoloji 10. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon 11. Genel Cerrahi 12. Çocuk Cerrahisi 13. Göğüs Cerrahisi 14. Kalp ve Damar Cerrahisi 15. Beyin ve Sinir Cerrahisi 16. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi 17. Ortopedi ve Travmatoloji 18. Üroloji 19. Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları 20. Göz Hastalıkları 21. Kadın Hastalıkları ve Doğum | 22. Anesteziyoloji ve Reanimasyon 23. Radyasyon Onkolojisi 24. Radyoloji 25. Nükleer Tıp 26. Tıbbi Patoloji 27. Tıbbi Genetik 28. Tıbbi Biyokimya 29. Tıbbi Mikrobiyoloji 30. Tıbbi Farmakoloji 31. Spor Hekimliği 32. Askeri Sahra Hekimliği 33. Hava ve Uzay Hekimliği 34. Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp 35. Acil Tıp 36. Adli Tıp 37. Halk Sağlığı 38. Fizyoloji 39. Aile Hekimliği 40. Anatomi 41. Embriyoloji ve Histoloji 42. Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji |
Yukarıda gördüğünüz üzere tam 42 adet uzmanlık bölümü bulunmaktadır. Doktor branşları bunlardır. Bunların yanında birçok bölüme ait yandallar da bulunmaktadır.
Doktor olmak ile alakalı olarak yazdığım şu yazılar da sizlere yardımcı olabilir; Nasıl uzman doktor olunur, ne zaman bölüm/branş seçimi yapılır, nasıl cerrah olunur gibi birçok sorunun yanıtını blogumda bulabilirsiniz.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
birazcık daha çeşit olsaydı daha iyi olurdu