Doktorlar, mezuniyetlerinden veya uzmanlıklarından sonra mecburi hizmete tabi tutulmaktadırlar. Resmi adı Devlet Hizmet Yükümlülüğü olan zorunlu hizmet için tercihler yapılmakta ve kuralar çekilmektedir. Peki DHY kurası nasıl çekiliyor?
Yazının ilerleyen kısımlarda vereceğim bilgiler, kendi atama sürecimde yaşadığım deneyimler ve sonrasında bu yazıyı yazabilmek için yaptığım araştırmalar ışığında ortaya çıktı. Aklınızdaki pek çok soruya yanıt olacağını düşündüğüm bu yazıyı dikkatle okuyunuz.
Devlet Hizmet Yükümlülüğü adıyla bilinen mecburi hizmet hakkında bazı kapsamlı yazılar yazmıştım. Devlet Hizmet Yükümlülüğü nedir, mecburi hizmet süresi kaç gündür, DHY kurası nerede ve saat kaçta çekilmektedir gibi pek çok sorunun yanıtını mezuniyet sonrası dönem kategorisinde bulabilirsiniz.
Amacınız, hızlıca sorunuza cevap bulmak, biliyorum. Çünkü ben de öyleydim. Sizin farkınız, Doktor Bun tarafından hazırlanan bu kaynağa erişebiliyor olmanız olacak. DHY süreci hakkında yazdığım yazılar sayesinde, içiniz ferahlayacak ve daha rahat olabileceksiniz. Öyleyse yazacaklarımı sırayla ve özenle okuyunuz.
DHY Kurası Nerede Çekilmektedir?
Bu soruya kapsamlı bir yanıt verebilmek için bir yazı yazmıştım. DHY kurası nerede çekiliyor adlı yazım pek çok konuda detay bilgiler içermektedir. Burada da kısaca cevaplayacağım.
DHY kurası Ankara’da çekilmektedir. Kuranın çekileceği yer, sadece birkaç gün öncesinde bakanlık tarafından açıklanmaktadır. Kuranın çekiminin başlayacağı saat ve yer bu açıklama içerisinde yer almaktadır.
Kuranın yeri, bakanlık tarafından açıklanmadıkça tam olarak bilinemez. Genellikle “Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans (Ulucanlar) Salonu“nda çekilmektedir. Ancak farklı bir yerde de çekilebilir. |
Bakanlık tarafından açıklanan metin içerisinde DHY kurasının çekileceği salon ve çekileceği saat yer almaktadır. İfade edilen saate genellikle uyulmakta ve kura çekim işlemi hızlıca başlamaktadır.
DHY kurası genellikle saat 10:00’da çekilmeye başlanmakta ve çekilen kuranın büyüklüğüne göre uzayabilmektedir. Büyük atama kurası 4-5 saat kadar sürmektedir.
DHY Kurası Nasıl Çekilmektedir?
Yazının girişinde ve hemen önceki bölümlerdeki bilgiler, ilerleyen zamanlarda işinize yarayacaktır. Şimdi asıl konumuz olan DHY kurası nasıl çekiliyor sorusuna gelelim. Maddeler şeklinde kuranın çekilmesini anlatmaya çalışacağım.
1. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan salonda ve saatte kura çekim işlemi başlamaktadır. 2. Kura çekim işlemi noter huzurunda yapılmaktadır. Tamamıyla yasaldır ve kura sonuçları noter onaylı olarak açıklanacaktır. 3. DHY kurası bilgisayar ile çekilmektedir. Kağıt, kalem, top gibi cisimler yoktur. 4. Kuranın çekimini yapacak ekip, sadece birkaç kişiden oluşmaktadır. 5. Kura, dev ekranlara yansıtılmaktadır. 6. Kurayı bu dev ekranlar aracılığı ile takip edeceksiniz. 7. Kurayı çekecek kişiler, salondakilerden birkaç harf ve rakam söylemelerini ister. Kuranın karmaşık alt yapısı belirlenmiş olur bu sayede. Tamamen şans-nasip üzerine işleyecek bir süreçtir. 8. Yansıtılan ekranlara ilk olarak bir hastane adı, hastane için açılan münhal kadro sayısı gelecektir. 9. Sonrasında, o hastaneyi tercih eden kişiler arasından sırayla kura çekilmektedir. Kura işlemi bilgisayar tarafından yapılmaktadır. 10. Hastane için açılan münhal kadrolar için birer birer isimler düşecektir. 11. Hastane kadrosu dolduğunda, ülkemizdeki herhangi yeni bir kurumun adı gelecektir listeye. 12. Bu olay döngüler şeklinde ilerleyecek ve kura işlemi sona erecektir. 13. Kura işlemi bittikten birkaç saat sonra, bakanlığın sitesinden liste açıklanacaktır. |
Birinci Tercihlerin Yerleştirmesi Nasıl Yapılıyor?
Önceki maddelerde kuranın nasıl gerçekleştiğini anlatmaya çalıştım. Ancak aklınızda bazı soruların olduğunu biliyorum. Şimdi de o sorulara yanıt vereyim. Bu bölümü örnekler üzerinden açıklamaya çalışacağım.
Örneğimiz Niğde Devlet Hastanesi olsun. Niğde Devlet Hastanesinin 10 adet münhal kadrosu var ve bu hastaneyi 15 kişi tercih etmiş olsun. Kura çekiminde Niğde Devlet Hastanesine sıra geldiğinde ekranda 10 adet boşluk belirecek.
Daha sonra bilgisayar sistemi, bu hastaneyi tercih eden 15 kişi arasında 1.adayı seçecek ve boşluklardan ilk sıraya yazacak. Sonra geriye kalan 14 adaydan birini seçecek ve 2. sıraya yazacak.
Bu işlem 10 kadro dolana kadar devam edecek. Bu hastane için açılan 10 kadro dolunca sıra başka bir hastaneye geçmiş olacak, aynı işlem yüzlerce kez tekrar edecek.
Peki geriye kalan 5 kişiye ne olacak? Ona biraz sonra değineceğim. Şimdi başka bir şeyden bahsetmeliyim. Bir hastane için 10 kadro var ve bu hastaneyi 3 kişi yazmış olsun.
Bilgisayar sistemi, bu 3 kişiyi sırayla yerleştirecek ve kalan 7 kadroyu kimse ilk sıraya yazmadığı için boş bırakıp başka tercihlere (hastanelere) geçecek. Kalan 7 kadro, burayı ikinci, üçüncü vs tercihlerine yazan adaylar için kullanılacak.
Bütün hastaneler, TSM’ler, acil sağlık istasyonları gibi yerlerin kurası bu şekilde çekilmektedir. Bilgisayar sistemi, ülkemizdeki bütün açılan kadrolar için ilk tercih yerleştirmesi yapmaya çalışacak. İlk tercihler bitmeden diğer tercihlere geçilmemektedir. |
İkinci Tercihlerin Yerleştirmesi Nasıl Yapılıyor?
Bütün hastaneler için birinci tercihler yapıldı şu ana kadar. Bazıları tamamen doldu, bazıları boş kaldı. Dolan hastaneler sistemden düşüyor ve kalan boşluklar için tekrardan kura çekme işlemi başlıyor.
Bu defa örneğimiz Bayburt Devlet Hastanesi olsun. Bayburt Devlet Hastanesinin 20 kadrosu vardı ve bu hastaneyi ilk tercihinde sadece 3 kişi tercih edip yerleşti. Bu hastanenin 17 kadrosu ikinci ve sonraki tercihler için sisteme aktarılıyor.
İkinci tercihler çekilirken sıra Bayburt Devlet Hastanesine geldi. Bu hastaneyi ikinci tercihine 45 kişi yazmış ancak bu 45 kişinin 19 tanesi ilk tercihine yerleşmiş olsun. Geriye kalan 26 kişinin ikinci tercihinde Bayburt Devlet Hastanesi yer alıyor.
Bu hastaneye ikinci tercih sırası geldiğinde, kalan 17 kontenjan için boşluklar açılıyor. Bu hastaneyi ikinci tercihine yazan ve ilk tercihine yerleşemeyen 26 kişi bulunuyor. Yine ilk tercih yerleştirmesi işlemi gibi bir işlem olacak. Kalan 17 kontenjandan ilki için 26 kişi arasından kura çekilecek ve çıkan isim 1.sırada yer alacak. Sonra kalan 16 kontenjan için kalan 25 kişi arasında kura çekilecek ve Bayburt Devlet Hastanesinin tüm kadroları dolacak. |
Şöyle bir ihtimal daha var. Bayburt Devlet Hastanesini ilk tercihine yazan 20 kişi olsun. Bu durumda, burayı ikinci tercihine yazan Hekimlerin tercihleri boşa gidecek ve daha alt tercihlerine yerleştirilmeye çalışılacak.
Bu hastaneyi ikinci tercihine yazan, ilk ve ikinci tercihine yerleşemeyen (örneğimizdeki 9 kişi) adaylar için, daha alt basamaktaki hastaneler için kuralar çekilecek. Birinci ve ikinci tercihlerde açıkladığım düzen, tüm kadrolar dolana kadar devam edecek, dolmayan kadrolara ise hiçbir tercihine yerleşemeyen adaylar atanacaktır.
Son Sözler
DHY kurası nasıl çekiliyor adlı yazımın, birçok sorunuza cevap olacağını tahmin edebiliyorum. Hiçbir internet kaynağında bu kadar kapsamlı açıklamalar yer almamaktadır. Bu yüzden, aklında soru işaretleri olduğunu düşündüğünüz arkadaşlarınıza, blogumu veya mezuniyet sonrası dönem kategorisinde yazdığım yazıları önerebilirsiniz.
Aklınızda kalan sorular olabilir. Yazının alt kısmında yer alan yorum bölümünden sorularınızı sorabilirsiniz. Kısa süre içinde cevaplamaya çalışacağım.
Daha farklı sorularınız için lütfen iletişim kutusundan mail atınız.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Benim gibi yeni mezun arkadaşların başına gelmiş olan en güzel şeysiniz. Çok teşekkür ederim
Merhabalar. Ben tıp 3.sınıftayım. Anladığım kadarıyla şu an itibariyle kura sistemi halihazırda olan atama sistemi. Acaba birkaç sene sonra yani biz bitirdiğimiz dönemlerde KPSS benzeri bir atama sistemi gelme ihtimali söz konusu olabilir mi?
Bu konuda net bir şey söylemek doğru olmaz. Ülkemizde halihazırda fazlaca Doktor açığı var.
Ancak artan Tıp Fakültesi kontenjanları neticesinde nasıl bir durum oluşacağını tahmin etmek zor. Yine de gelecek 5 yıl içerisinde sınav ile atama olacağını düşünmüyorum.
Gerçekten çok güzel ve açıklayıcı olmuş, elinize sağlık.
Çok güzel anlatmışsınız, bütün sorularımın cevaplarını sizin sitede buldum , iyi ki varsınız, teşekkür ederim
Evli ciftler ayni yere mi atanirlar? Teşekkür ederim,iyi ki varsiniz
Evli çiftlerin mazeret kurasına başvurması gerekiyor. Şayet kurul tarafından mazeret (eş durumu) kabul edilirse aynı ile atamanız yapılacaktır.
merhaba doktor bey bir şey sorabilir miyim açılan kadrodan fazla sayıda tercih yapılan yerlerde atamada ilk tercih edip evraklarını ilk gönderenlere öncelik tanınması gibi bir durum söz konusu mu?
Evrak gönderiminin hiçbir önemi yok. 10 kişilik kadroyu 15 kişi yazabilir. Kura günü bu 15 kişiden 10 tanesi yerleştirilir. Geriye kalan 5 kişi alt tercihlerine yerleştirilir. Evrak gönderenlerin öne alınması gibi bir şey söz konusu değil.