Doktor olmak, birçok öğrencinin hayallerini süslüyor. Statüsü yüksek bir meslek, kazancı iyi bir iş, insanların hayatına dokunabilmek, yaşamı ve başarıyı hissedebilmek. Bu ve bunun gibi onlarca sebep sayılabilir Doktor olmak için. Doktor olmanın yolu ise Tıp Fakültesinden geçiyor. Tıp Fakültesi için kaç puan almalıyız peki?
Doktorluk mesleği, gelecekte yapmak istediğiniz meslek mi? Bu soruya yanıtınız evetse, bu blogda sizlere yardımcı olacak yüzlerce yazı var. Doktorluk ve Tıp Fakültesi ekseninde aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz bu blogda. Doktor olmak istiyorsunuz.
Doktor olmanın yolu ise Tıp Fakültelerinden geçiyor. İlk işimiz, bir Tıp Fakültesi kazanmak olmalı öyleyse. Bu yazıda sizlere; Tıp Fakültesi kazanmak için kaç puan almak gerekir ve bu puan için ise kaç net yapmanız gerekir gibi temel sorulara yanıt vereceğim.
Doktor Bun’da, Tıp Fakültesi özelinde aradığınız pek çok bilgi yer almaktadır. Buradaki bilgilerin en büyük özelliği, yazıların bir Doktor tarafından yazılıyor olmasıdır. Tıp Fakültesinden bu yıl mezun olmuş bir Doktor tarafından yazılıyor bu yazılar.
Yazının girişinin biraz uzadığının farkındayım. Amacım, sizleri konuya ısındırmak ve en doğru bilgiyi almanız için detaylarıyla konuyu açıklamak. Vereceğim cevabın biraz uzun olacağını söyleyebilirim şimdiden, ancak konunun sonuna geldiğinizde aklınızda en küçük soru kalmayacaktır.
Doktor olmak için, Tıp eğitimi almanız gerekiyor. Tıp eğitiminin verildiği tek fakülte ise Tıp Fakültesidir. Tıp Fakültesini kazanmalı ve en az 6 yıl sürecek eğitimi başarıyla tamamlamalısınız. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra, artık bir Doktor olmuş olacaksınız.
Tıp Fakültesi kazanmak ve okumak gerekiyor. Şöyle bir problem var, Tıp Fakülteleri ülkemizdeki en yüksek sıralama ile öğrenci alan fakültelerdir. Tıp Fakültelerini kazanmak için, girdiğiniz üniversite sınavlarında yüksek bir sıralama ve puan almanız gerekiyor. Ülkemizde eğitimi alınan bölümler arasında en yüksek ortalama ile öğrenci alan bölüm, Tıp bölümüdür.
Tıp Bölümü Kaç Öğrenci Alıyor?
Tıp bölümünün kontenjanları, son yıllarda oldukça artmıştır. 2013 yılında 8.000 kadar olan kontenjanlar, 2018 yılında 14.000 kadar olmuştur. Son yıllarda kurulan, devlet ve özel üniversiteler neticesinde bu durum olmuştur.
Ülkemizdeki ekol bazı Tıp Fakültelerinin 500 kadar kontenjanı olabiliyor. Yeni kurulan fakültelerin ise, 20 ila 100 arasında değişen sayılarda kontenjanı oluyor.
Tıp Fakültesi Kazanmak İçin İlk Kaç Bine Girmek Gerekiyor?
Bu soruya cevap olabilecek oldukça kapsamlı bir yazı yazmıştım daha önce. O yazıyı dilerseniz buradan okuyabilirsiniz. Bu başlık altında da kısaca cevap vereyim.
Blogumda, özel Tıp Fakültelerini sıralamalara dahil etmiyorum. Sadece devlet Tıp Fakülteleri hakkında bilgi veriyorum. Bu yazıyı da en düşük devlet üniversitesine göre yazacağım.
Son 5 sırada yer alan “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi” hakkında bazı özellikler ve kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu yüzden, yazımıza konu olacak fakülte olamayacaktır. Devlet Tıp Fakültesi olan ve herhangi bir ek özelliği bulunmayan “Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi” yazımızın ana verisi olacaktır.
2018 yılında yapılan üniversiteye giriş sınavlarında “Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi”ni kazanan en son sıralamalı öğrencinin sıralaması 19.300‘dür. Yani, en düşük sıralamalı bir devlet Tıp Fakültesi için, sayısal sıralamasında ilk 19.300 öğrenci içinde yer almalısınız.
Milli Savunma Bakanlığı adına Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmak için ilk 41.000 öğrenci içinde olmalısınız.
Özel üniversiteler ile ilgili kısaca bir bilgi vereyim. ÖSYM tarafından konulan bir kısıtlama ile vakıf üniversitelerinin Tıp Fakültelerini tercih edebilmek için ilk 50.000 öğrenci içinde olmak zorundasınız. Bu sıralamadan daha düşük bir sıralamanız varsa özel üniversitelerin Tıp bölümlerini tercih edemezsiniz. |
2018 yılında en düşük sıralama ile öğrenci alan Okan Üniversitesi Tıp Fakültesidir. Ücretli olan kontenjana yerleşen en son öğrencinin sıralaması 44.500‘dür. Tıp Fakültesi taban puanları ve sıralamaları için şu yazıya bakabilirsiniz.
Tıp Fakültesi Kazanmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
Şimdi asıl sorumuza geldik. Tıp Fakültesi en az kaç puan diye merak ediyorsunuz. Bu kadar uzun açıklayınca merakınız daha da arttı. Tıp Fakültesi kazanmak için en az kaç puan almalıyız acaba?
Yukarıdaki bölümde de anlattığım üzere, kısıtlaması olmayan en düşük puanlı devlet Tıp Fakültesi “Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi”dir. 2018 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan en son sıralamalı öğrencinin puanı “461.473“dür.
Tıp Fakültesi kazanmak ve okumak istiyorsanız en az 461.473 puan almalısınız. Milli Savunma Bakanlığı adına Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmak için en az 418.099 puan almalısınız.
Özel Tıp Fakülteleri için daha düşük puanlar yeterli olabiliyor. Tüm fakülteler içinde en düşük puan sıralaması ile öğrenci alan Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giren en son öğrencinin aldığı puan 414.500‘dür.
Bu bölümü kısaca özetleyeyim. Hiçbir şarta bağlı kalmadan ve üniversitelere ücret ödemeden Tıp okumak istiyorsanız, en az 461.473 puan almalısınız. Yine devlet üniversitesi olsun ama bazı şartlar ile okuyabiliyorum diyorsanız, Sağlık Bilimleri Üniversitesini tercih edebilirsiniz ve en az 418.099 puan almalısınız. Ben özel üniversitede ücretli de okurum diyorsanız en az 414.500 puan almalısınız. |
461 Puan Almak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?
TYT# Türkçe: 32.0 # Sosyal: 11.0 # Matematik: 32.0 # Fen Bilgisi 16.0 | AYT# Matematik: 30.0 # Fen Bilgisi: 30.0 |
Daha düşük diğer fakülteler için ise, daha az net yapmak yeterli olacaktır. Bu yazı aklınızdaki sorulara en ince detayına kadar cevap vermek amacıyla yazıldı. Biraz uzun oldu bu yüzden.
Aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilmişsinizdir umarım. Blogumda Tıp Fakültesi ve Doktorluk adına yazılmış birçok yazı bulunmaktadır, onlara da bakmanızı tavsiye ederim. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.
Sağlıkla dolu günler dilerim.
Bir yıldır blogu takip ediyorum şu liseli halimle tıp adına her şeyi öğrendim sayenizde. Sizden isteğim tıp kazanmak için yol gösterici yazılar yazmanız. Bir sürü yazı okudum ama sizin gibi anlaşılır ifade eden detaylarını anlatan kimse yok
Güzel yorumun için teşekkür ederim öncelikle.
Aralık 2018 itibariyle, blogumun büyük dönüşümüne başladım. Tıp konusunda en büyük bloguz. Hedefimiz en büyük Tıp sitesi olmak.
Bu amaçla farklı kategorilerde yazılar üreteceğiz pek yakında. Bunlardan biri de “Tıp Kazanmak için nasıl ders çalışılmalı?” gibi yazılar olacak.
Bu yazılar için bir süre daha beklemeniz gerekecek.
Yeni yazılarımda görüşmek üzere.
Acaba hangi liseyi bitirdiniz diğer yazıların hepsini okumadığım için tam olarak bilmiyorum
Blogumda kişisel içerikli bilgilerimi paylaşmıyorum. Fen lisesi mezunu olduğumu söyleyebilirim.
Her şey için çok teşekkürler
Sizce anadolu lisesi öğrencisi Tıp kazanabilir mi?
Tıp Fakültesi kazanmak okuduğunuz lise ile alakalı bir durum değildir. Verdiğiniz emek ve gösterdiğiniz sabır neticesinde üniversite sınavlarında yeterli dereceyi elde edebilirsiniz. Tıp Fakültesi kazanmanın ana yöntemi budur diyebilirim.