Tıp Fakültesi Kazanmak İçin İlk Kaç Bine Girmek Gerekiyor? 2019-2020

Tıp Fakültesinde okumak isteyen veya Doktor olmak isteyen öğrencilerin akıllarında temel bir soru vardır her zaman. Tıp Fakültesi için ilk kaç bin öğrenci içerisinde olmalıyım? Bu sorunun yanıtına geçmeden, öncelikle kısa bir giriş yapacağım.

Blogumu ziyaret eden kullanıcıların büyük çoğunluğu 14-24 yaş aralığında. Bu yaş grubundaki ziyaretçilerin büyük çoğunluğu ya Tıp Fakültesi öğrencisi ya da Tıp Fakültesini kazanmak isteyen öğrencilerden oluşuyor.

Böyle önemli bir okuyucu kitlesi için Tıp Fakültesi kazanmak ve Tıp Fakültesi hakkında sorular ve cevaplar adlı iki büyük kategori oluşturdum. Aklınıza takılabilecek tüm sorular için bu kategorilere bakabilirsiniz. Gelin şimdi, Tıp Fakültesi için ilk kaç bin içerisinde olmanız gerekiyor sorusuna yanıt bulalım.

tip-fakultesi-kazanmak-icin-il-kac-bin-bine-girmek-gerekir-tıp-ilk-kac-bin.jpg

Birçoğumuzun lise yıllarında çeşitli meslek hayalleri oluyor. Örneğin benim hedefim; lisenin ilk yıllarında genetik mühendisliğiydi, daha sonra bilgisayar mühendisi olabilirim derken lisenin son yılında Tıp Fakültesi üzerine karar kılmıştım.

En başından beri Tıp Fakültesi kazanmak isteyen birçok öğrenci olduğu gibi, benim gibi de çeşitli fikirler arasından en son olarak Tıp Fakültesine dönen birçok öğrenci var.

Tıp Fakültesine karar kıldıktan sonra sizi birkaç aşama bekliyor. Öncelikle bu bölümün ülkemizdeki en yüksek sıralamalı öğrencilerinin büyük çoğunluğunun tercih ettiği bölüm olduğunu bimelisiniz.

Ortalama olarak en yüksek sıralama ile öğrenci alan bölüm Tıp Fakültesidir. Yüksek sıralamasını gördükten sonra artık bu sıralamaları siz de tutturmalı ve hedefinize ulaşmalısınız. Tıp Fakültelerinin taban puanları ve başarı sıralamaları için şu listeye bakabilirsiniz.

Tıp Fakültesi İçin İlk Kaç Bin İçerisinde Olmalısınız?

Ülkemizde her yıl üniversite sınavına 2 milyon civarında öğrenci giriyor ve bunlardan sadece şu anda 14.000 tanesi Tıp Fakültesini kazanabiliyor. Yani sınava giren her 1.000 kişiden sadece 7 tanesi Tıp Fakültesi okuyabiliyor.

Tıp Fakültesini kazanmak oldukça zor görünüyor bu açıdan bakınca. “Tıp Fakültesini kazanmak çok mu zor” adlı yazım size bu konuda yardımcı olacaktır.

Peki, Türkiye’de Tıp Fakültesi okumak için girilen üniversite sınavlarında sıralama olarak ilk kaç bin içerisine girmek gerekiyor?

Bu soruyu aslında iki parçada yanıtlamak daha doğru olacak, çünkü üniversite tercihleriniz için devlet ve özel fakülteler şeklinde ayrım var. İlk olarak Devlet Tıp Fakültelerine bakalım.

Ülkemizde Devlet Tıp Fakülteleri arasında yıllardır en düşük puanla öğrenci alan fakülte Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesidir. 2017-2018 eğitim öğretim yılı için bu Tıp Fakültesine girebilen en son sıralamalı öğrencinin sırası 19.300’dür.

Yani geçen yıl Devlet Tıp Fakültesine yerleşmek isteyen bir öğrencinin, girdiği üniversite sınavları sonucunda Türkiye sıralamasının ilk 19.300 içinde olması gerekiyor. Oldukça iyi bir sıralama, fazlaca yüksek.

Özel Tıp Fakültelerine girmek için ise farklı bir durum var. 2015 yılında YÖK tarafından kabul edilen bir kararla Tıp Fakültesi tercihi vermek isteyen öğrenciler için ilk 50.000 sıralaması getirildi. Bunun nedeni, çok düşük sıralamalı öğrencilerin özel üniversitelerde Tıp okumasına bir miktar engel olmaktı.

2017-2018 yılı için öğrenci alan özel üniversiteler arasında en düşük sıralama ile öğrenci alan fakülte ise Okan Üniversitesi Tıp Fakültesidir. Bu fakülteye yerleşen öğrenciler arasında en düşük sıralamaya sahip öğrencinin sıralaması 44.500‘dür.

Yani birkaç yıl önce getirilen ilk 50.000’e girme şartını sağlanmış ve Özel Tıp Fakültesine 44.500 gibi bir sıralama ile girmiş. Burada unutulmaması gereken nokta şu, üniversite sınavı bir puan sınavı değil sıralama sınavıdır.

Tercihleriniz için en önemli nokta Türkiye sıralamanızdır. Tıp Fakültesi kazanmak için ilk kaç bine girmek gerekir sorunun cevabı kısaca şu; Devlet Tıp Fakülteleri için ilk 19.300 kişiden biri olmanız gerekirken, Özel Tıp Fakülteleri için ilk 44.500‘e girmeniz gerekiyor. Sağlıkla dolu günler dilerim.

26 Comments

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Çalışma konusunda net bir şey söylememiz zor. Kendinizi tanıyın, eksiklerinizi bulun ve düzenli olarak çalışın. Her zaman daha fazlasını isteyin ve daha fazlası için emek verin. İlerleyen süreçte çalışma planları yayınlamayı düşünüyoruz.

      1. Mustafa sarı Yorum Ekle

        Teknolojinin gelişmesi ile teşhisleri doktorlar değil cihazlar koymaya başladı. Bu yapay zekanin gelismesi ile daha da kolaylasacak. Aile hekimleri nerdeyse sadece hastaların rutin ilaclarını yazmaktan başka is yapmiyor. Hal böyle iken sizce de tıp fakültelerine giriş basari siralamasını düşürmek gerekmez mi?

        1. Doktor Bun Post author

          Teknolojinin gelişmesi pek çok meslek dalında çığır açıyor. Tıp alanında şu anda tanıya yardımcı olabiliyor. Gelecekte yapay zeka ile neler olabileceğini hep birlikte göreceğiz. Şu an özellikle Tıp alanında fikir belirtmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü “HASTALIK YOKTUR, HASTA VARDIR”. Bu cümle bölüm içinde ortaya çıkan varyasyonları en güzel ifade eden cümledir.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      2018 yılında devlet Tıp Fakülteleri 19.300 sıralama ile kapattı. Bu yıl 500 kişilik kontenjan artışı var ancak çoğu özel fakültelere ait. Sıralamanız tam sınırda diyebilirim. Gelip gelmeme olasılığı benzer.

        1. Doktor Bun Post author

          Evet, tüm Tıp Fakülteleri kontenjanları dahil. Özel Tıp, İngilizce olanlar gibi. Tüm Tıp Fakültesi kontenjanı bu yıl 15.050

        2. Doktor Bun Post author

          Bu konuda şu anda net bir şey söylemek zor. Özel üniversitelerden bazıları 40.000’den sonra öğrenci alabiliyor. 50.000 sınırından daha aşağı öğrenci alınamıyor. Günün şartlarında 40.000 sıralamanıza Tıp gelebilir de, gelmeyebilir de.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Sıralamanızın önündeki bazı fakültelerin gelmesi her zaman olası. Bu konuda net bir şey söylemek zor. 300-400 kişilik kaymalar her yıl yaşanıyor. Bu yıl da yaşanabilir. Ancak 800-1000 dolaylarında bir kayma beklemiyorum.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Sıralamanızın önündeki bazı fakültelerin gelmesi her zaman olası. Bu konuda net bir şey söylemek zor. 300-400 kişilik kaymalar her yıl yaşanıyor. Bu yıl da yaşanabilir. Ancak 800-1000 dolaylarında bir kayma beklemiyorum.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      2018 yılında devlet Tıp fakülteleri 19.300 sıralaması ile kapattı. Bu yıl sadece 500 kontenjan artışı var. Bu kontenjan artışında özel Tıp Fakülteleri önemli bir yer tutuyor. Sıralamanıza devlet Tıp Fakültelerinin gelme olasılığı oldukça düşük.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      2018 yılında devlet Tıp Fakülteleri 19.300 sıralama ile kapattı. Bu yıl 500 kişilik kontenjan artışı var ancak çoğu özel fakültelere ait. Sıralamanız tam sınırda diyebilirim. Gelip gelmeme olasılığı benzer. Net bir şey söylemek zor.

    1. Doktor Bun Post author Yorum Ekle

      Geçen yılın sıralaması 19.300 ile bitti. Bu yıl muhtemelen size sıra gelecek. Öncesinde nereleri yazarsınız bilmem ama Adıyaman, Van, Erzincan, Ağrı, Kars Tıp Fakültelerini mutlaka listenize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir