TUS’a ve DUS’a girebilecek aday sayısının arttırılması amacıyla 2014 yılında yeni bir dil sınavı yapılması kararlaştırıldı; TıpDil sınavı. TıpDil sınavı, TUS ve DUS için gerekli olan dil yeterliliği şartını karşılamak için girilebilecek bir dil sınavıdır.
TıpDil sınavı nedir, TıpDil sınavına kimler girebilir, hangi illerde yapılıyor, kaç sorudur, sınavdan en az kaç puan almak gerekir, kaç yıl geçerlidir gibi soruların yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz.
TıpDil Sınavı Nedir?
TıpDil sınavı, 2014 yılından beridir uygulanmakta olan bir dil sınavıdır. Bu sınav, TUS ve DUS adaylarının dil muafiyeti almaları için uygulanan yabancı dil sınavıdır.
TıpDil sınavı, Ankara Üniversitesi TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından uygulanmaktadır. TÖMER kılavuzunda TıpDil sınavı şu şekilde tanımlanmaktadır:
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS)’na girmeye hak kazanmış veya hak kazanacak olan tüm adaylar TÖMER TIPDİL Sınavına başvuru yapabilirler. TÖMER TIPDİL Sınavı sadece TUS ve DUS için gerekli olan yabancı dil yeterliğini ölçmek için uygulanmaktadır. |
Tanımlayıcı cümleden anladığımız şu; Tıp Fakültesi öğrencileri, Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri, Doktorlar ve Diş Hekimleri TıpDil sınavına girebilirler.
TıpDil sınav alanları ise şunlardır:
- İngilizce
- Almanca
- Fransızca
Sınava giren adaylar, bir sınav döneminde sadece bir dil seçeneğinden sınava tabii tutulabilirler.
Tıpdil sınavından başka dil sınavlarına girerek de dil yeterliliğinizi test edebilirsiniz. YDS ve YÖKDİL sınavları da TUS ve DUS için yeterlilik veren sınavlar arasındadır.
Tıpdil’in diğer sınavlardan en önemli farkı, tıbbi literatür içeriğinde hazırlanıyor olmasıdır. Bu durum Tıp ve Diş Hekimliği öğrencilerinin daha kolay bir sınava giriyor olduğu anlamına geliyor.
TıpDil Sınavına Kimler Girebilir?
Tıpdil sınav kılavuzunda yer alan “TUS ve DUS’a girmeye hak kazanmış veya hak kazanacak olan tüm adaylar TÖMER TIPDİL Sınavına başvuru yapabilir.” ifadesi ışığında,
Tıpdil sınavına şu kişiler girebilir:
- Tıp Fakültesi öğrencileri
- Stajyer Doktorlar
- İntern Doktorlar
- Pratisyen Hekimler
- Asistan Doktorlar
- Uzman Doktorlar
- Tıp Diploması sahibi diğer Doktorlar
- Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri
- Diş Hekimleri
- Asistan Diş Hekimleri
- Diş Hekimliği diploması sahibi diğer kişiler
Ayrıca şunu unutmamak gerekiyor; TUS’un temel bilimler sınavına giren bazı sağlık bölümü mezunları da mevcut. TUS’a girişine izin verilen sağlık bölümü mezunu öğrenciler veya diploma sahipleri de TıpDil’e girebilir.
TıpDil Sınavı Hangi İllerde Yapılmaktadır?
TıpDil sınavını uygulayan kurum Ankara Üniversitesidir. Bu nedenle ilk yıllarda sadece Ankara ilinde sınav yapılmaktaydı.
Sonraki yıllarda sınava giren adayların artışı nedeniyle İstanbul’da da yapılmaya başlandı. TıpDil şu an iki ilde yapılmaktadır:
- Ankara
- İstanbul
TıpDil Yılda Kaç Kez Yapılmaktadır?
Tarih değişiklikleri nedeniyle TıpDil’in yılda kaç kez yapıldığı karıştırılıyor. Bu sınav yılda 2 defa uygulanmaktadır.
Geçmiş yıllarda farklı aylarda uygulanıyor olsa da, özellikle son birkaç yıldır temelde iki belirli ayda yapılıyor. Bunlar:
|
Tarih olarak birbirine yakın olarak yerleşen iki ayrı ayda yapılıyor. Uygulanan ayların değişmesinin ve şubat-haziran olmasının nedeni, TUS’un tarihlerinde uygun olmasıdır.
Şubat ayının sonunda yapılan TUS için, ocak sonu veya şubat başında TıpDil uygulanıyor. Ağustos ayında uygulanan TUS için, haziran ayında TıpDil uygulanıyor.
TıpDil 2020 Ne Zaman Yapılacak?
Bu noktada akla gelen ilk sorulardan biri de “2020’de TıpDil tarihleri” olacaktır. Bir önceki bölümde aslında tahmini tarihlerin ne zaman olacağını yazmıştık.
2020 yılında muhtemel TUS tarihleri; şubat sonu ve ağustos sonu olacak. Buradan yola çıkarak TıpDil tarihini tahmin edebiliriz.
Önceki yıla benzer şekilde, şubat ayının ilk günlerinde ve haziran ayının son günlerinde TıpDil sınavı yapılacaktır.
Çalışmalarınızı bu tarihlere göre ayarlamanızı öneririm.
TıpDil Kaç Sorudur? Kaç Dakikadır?
TıpDil sınavında toplamda 80 soru sorulmaktadır.
Soruların konulara göre dağılımı şu şekildedir:
|
Toplamda 80 soru sorulmaktadır. 80 soru için 150 dakika süre verilmektedir. Verilen süre çok gibi görünse de aslında ucu ucuna yetiyor.
TıpDil’de Başarılı Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
TıpDil sınavında başarılı olmak için 50 ve üzerinde bir puan almalısınız. 50 puan almanız için 80 soruluk sınavda en az 40 doğrunuz olmalı.
TıpDil sınavı, çoktan seçmeli bir sınavdır. Beş şık arasında doğru olanı bulmalısınız. Diğer çoktan seçmeli sınavlara göre bir farı vardır; yanlış doğruyu götürmez.
Bu özelliği nedeniyle sadece 40 veya üzerinde doğru sayısına ulaşmanız yeterli olacaktır.
50 puan da alsanız 95 puan da alsanız aynı şeyi ifade edecek; TUS’a veya DUS’a girmek için dil yeterliliğini sağlamış olacaksınız.
TıpDil Sınavının Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?
TıpDil, YÖKDİL veya YDS için geçerlik süresi aynıdır; 5 yıl.
Bu noktada en çok sorulan soru şu; sınav başvuru tarihine göre mi yoksa yerleştirme sonuçlarına göre mi hesaplanıyor bu süre.
Şöyle ki; geçerlilik süresi TıpDil’in açıklandığı gün itibariyle başlıyor. Bu günden sonraki 5 yılda geçerli oluyor.
Geçerliliğin sonu şu şekildedir; Gireceğiniz son TUS veya DUS başvuru tarihi içerisinde geçerliliğiniz varsa, yerleştirme için TıpDil sınavı sonucunuz geçerli olacaktır. |
Tercih döneminde geçerliliğiniz ortadan kalkmış olabilir. Önemli olan sınava başvuru yaparken dil yeterliliğinizin olmasıdır.
TıpDil Sınavı Hakkında Son Sözler
TıpDil sınavı hakkında akıllarda birçok soru var. Bu sorulara yanıt olması açısından oldukça detaylı bir yazı hazırlamaya çalıştım. Bu noktada halen eksik olan bilgiler var.
TıpDil sınavı hakkında şunları da bilmelisiniz:
- TıpDil sınavı sadece TUS ve DUS için kullanılabilir.
- Başvurular aday.ankara.edu.tr üzerinden yapılmaktadır.
- 2019 yılında TıpDil başvuru ücreti 95 TL idi.
- 2020 yılında başvuru ücretinde artış olabilir.
- TıpDil sınavında yanlışlar doğruyu götürmez.
- Sınav esnasında yanınızda nüfus cüzdanınız ve giriş belgeniz olmalıdır.
TıpDil hakkında aklınıza takılan soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.
TıpDil sınavına başvuru yapacaksanız tüm adımları detaylı şekilde anlatan “TıpDil Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?” adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Gireceğiniz TıpDil sınavında başarılar dilerim.
Bir cevap yazın