Tıp Fakültesi pek çok konuda diğer fakültelere göre daha masraflı bir bölümdür. Tıp Fakültesi eğitimini tamamlayan bir Doktor olarak geriye dönük bir çalışma yaptım ve sizler için Tıp Fakültesi masrafları nelerdir sorusunun bir yazı altında toplamaya çalıştım.
Bu yazı sayesinde Tıp Fakültesi çok masraflı mıdır sorusuna yanıt bulacaksınız ve ileriye dönük planlamalarınızı yapabileceksiniz. Çok uzatmadan yazımıza geçelim.
Tıp Fakültesi Masrafları Nelerdir?
Tıp Fakülteleri diğer bölümlerin çoğuna göre daha masraflı bir bölümdür. Ancak gördüğüm kadarıyla Diş Hekimliği, Mimarlık ve bazı Mühendislik Fakülteleri de en az Tıp Fakülteleri kadar masraflıdır.
Dönem dönem masrafların ve harcamaların arttığı görülebilir. Bazen çok az harcamanın olduğu dönemler ile karşılaşabilirsiniz. Şimdi detaylarıyla beraber Tıp Fakültesi masrafları nelerdir sorusuna yanıt bulalım.
1. Fakülte Harçları
Tıp Fakültesi için 7 yıl önceye kadar her dönem harç ödeniyordu. Aslında tüm fakültelerde harç ödemesi vardı ancak Tıp Fakültesinin harç ücreti diğer fakültelere göre çok daha fazlaydı.
Şu anda Tıp Fakültesi için harç ödemesi yok. Peki neden böyle bir madde ile bu yazıya başladım?
Tıp Fakültesi eğitimini uzatan öğrencilerin ne yazık ki harç ödemesi gerekiyor. Yabancı uyruklu öğrenciler de ülkemizde Tıp eğitimi alırken harç ödemesi yapıyor. Harç miktarı, kaldığınız ders veya staj sayısına göre değişiklik gösteriyor. Bu ücretler ise oldukça fazla.
Tekrar belirtmemde fayda var; Tıp Fakültesi eğitimi için harç ödemesi yok. Yıl veya dönem uzatacak olursanız fakültenizin belirlediği tutarda harç ödemesi yapmak zorundasınız. Bu ödemeyi ise uzattığınız her dönem için yapacaksınız, 6 yıl içinde ek bir ödeme olmayacaktır.
2. Tıp Kitapları
Tıp kitapları gerçekten çok pahalı. Sadece Tıp Fakültesi öğrencileri için değil, Doktorlar için de çok pahalı. İki cilt kitabın ücreti bazen binlerce liraya ulaşabiliyor.
Kısaca bir örnek vereyim burada. Fakülteye başladığımda Sobotta anatomi atlası 300 TL kadardı. Bu yazı için araştırma yaptığımda atlasın 540 TL’ye satıldığını gördüm. Bu sadece bir örnek.
Her bir ders için ayrı ayrı kaynak kitaplar kullanmanız gerekebilir. Hocalarınız bazı kitapların alınmasını zorunlu tutabilir. Tıp kitaplarını alırken her yıl binlerce lira masrafınız olabilir.
Tıp kitaplarını kontrol ederken neredeyse hiçbir kaynak kitabın 100 TL’den ucuz olmadığını gördüm. Derleme kaynaklar bile 100 TL’den fazla ücrete sahip.
Zorunlu olarak kaynak kitap almak, sadece bazı fakültelerin bazı dersleri için gerekiyor. Birçok Tıp Fakültesinde kaynak kitap almak zorunlu değil. Çünkü dersler slaytlar ile işleniyor. Ama eğitiminiz için oldukça faydalı kitaplar olduğu da unutulmamalı. |
Bu kitapları sıfır olarak almak yerine, üst dönemlerinizden veya ikinci el kitapçılardan daha uygun fiyata temin edebilirsiniz. Ayrıca bazı fakültelerin Tıp Kütüphaneleri de bulunmakta. Oradan da temin edebilirsiniz belli bir süre için. İnternette iyi bir araştırma yaparak bu kitapların birkaç basım önceki hallerinin PDF’lerini bulabilirsiniz.
3. Ders Notları
Tıp Fakültesi dersleri büyük çoğunlukla slaytlar üzerinde işlenmektedir. Çok az Tıp Fakültesi hocası slayt yerine başka anlatımlar tercih etmektedir. Sizlere düşen ise derslerden sonra bu slaytları satın almak olacaktır.
Tıp derslerine bu slaytlar üzerinde çalışacaksınız. Slaytların dijital hallerini de kullanabilirsiniz ancak bu durumda ne kadar etkili çalışma yapacağınız bir muamma olacaktır.
Tıp eğitiminin ilk 3 yılında ortalama olarak 6 komite bulunmaktadır. Her bir komite için 700 – 1200 sayfa arasında değişen notlarınız olacak. (Sayfadaki slayt sayısı, ders yükü gibi faktörler bu aralığı genişletebilir.)
Kendi eğitimim esnasında bu miktardaki ders notları için her defasında 50 – 75 TL arasında değişen fiyatlarda ödeme yapıyordum. Fakülteden mezun olduğumu ve aradan geçen yılları düşününce bu fiyatın çok daha fazla olduğunu tahmin edebilirsiniz. Muhtemelen her bir komite için 75 – 100 TL arasında ders notu almak zorunda kalacaksınız. |
Alacağınız bu slaytlar derslerinizi geçmeniz için çoğu zaman yeterli olacaktır. Çok daha fazla başarılı olmak isterseniz ek kaynaklar almalısınız. Ek ders notları, kaynak kitaplar vs.
Bir de şu var; Tıp Fakültesinde önceki yılların çıkmış soruları oldukça önemlidir. Bu soruları bastırmak için de ek ücret vermeniz gerekecek.
4. TUS Dershaneleri
TUS nedir diye merak ediyorsanız şu yazıma bakarak cevap bulabilirsiniz. Daha sonra bu yazıya geri dönebilirsiniz.
TUS dershaneleri, aynı lise eğitiminiz esnasında gittiğiniz dershaneler gibidir. En önemli farkı akademik seviyede olmalarıdır. Bu yüzden oldukça masraflıdırlar.
TUS dershanelerinin şu anki fiyatları 10.000 ila 18.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Yıldan yıla fiyatları daha da artmaktadır.
TUS’u kazanmak için dershanelere gitmek gerekmiyor. Kaynak kitaplar satın alarak çalışabilirsiniz. TUS için satılan kaynak kitaplar da oldukça maliyetlidir. Bir set konu anlatım kitapların tutarı 1.000 – 2.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Soru kitapları, çıkmış sorular vs derken yine de çok masraflı olacaktır.
5. Özel Tıp Fakültesi Ücretleri
Bu konuda blogumda oldukça kapsamlı bir yazı var: Özel Tıp Fakülteleri Ücretleri ve Puanları 2019-2020 | TAM LİSTE
Bu yazı içerisine girdiğinizde özel Tıp Fakültelerinin ücretlerinin 50.000 TL ile 120.000 TL arasında değiştiğini göreceksiniz. Diğer masraflarınız ile beraber özel fakültelerin ne kadar masraflı olabileceğini siz düşünün.
6. Tıp Fakültesinin Diğer Masrafları
Üniversite eğitimi esnasında yapmanız gereken masraflar çok çeşitli olabilir. Bunların her birini teker teker anlatmak yerine geriye kalanları bu madde altında sizlerle paylaşacağım.
Diğer Tıp Fakültesi masrafları şunlardır:
- KYK yurdu ücreti
- KYK yurdunda kalmaz iseniz özel yurt ücreti
- Yurtta kalmaz iseniz ev veya apart ücreti
- Yemek ücretleri
- Ulaşım masrafları
- Sosyal masraflar (sinema, cafe, konser vs.)
Bu masraflar dışında kişinin elbette kendi masrafları da olacaktır. Kıyafet, hobi, eğlence için yapılacak masraflar öğrencilerin diğer masrafları olacaktır.
Genel manasıyla toparlayacak olursam; Devlet Tıp Fakültesinde okuyan öğrencilerin diğer fakültelere göre masrafı daha çok olsa da, inanılmaz derecede fazla değildir. Ders notu + ulaşım + yemekhane + konaklama masrafları genel masrafları olacaktır. Hep daha fazlasını isteyenler için Tıp Fakültelerinde üst bir masraf sınırı bulunmamaktadır. |
Doktor Bun tarafından hazırlanan bu yazı umarım aklınızdaki tüm sorulara yanıt olmuştur. Merak ettiğiniz soruları yorum bölümünden veya iletişim kutusu üzerinden sorabilirsiniz.
Yüksek lisans ve maaşlar ile ilgili bir yazı yazarmısınız.
Tıp’ı kazanan birisi ozel olarak burs alabiliyor mu? Burslar hakkındada bir yazıda bulunabilir misiniz?
Tıp Fakültesi öğrencileri pek çok kurumdan burs alabilmektedir. Devlet bursları dışında özel kişi veya özel kurumlardan burs almak mümkün, ancak başvuru yapmak ve kabul edilmek gerekiyor. Birkaç ay içerisinde oldukça kapsamlı bir liste ile Tıp öğrencilerinin burs alabildiği kurumları bir araya getireceğim.
Çok faydalı yazılar olmuş. Teşekkürler